- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul îți va putea confisca mașina! 28 de parlamentari au depus un amendament la Codul Rutier cu prevederi draconice!

28 Dec, 17:06 • Gabriela Andreescu
Șoferii vor risca să rămână fără mașina personală dacă vor ajunge în anumite situații! Potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat, șoferii care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni. Mai mult, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune sancţiunea complementară a confiscării mașinii.
Statul îți va putea confisca mașina! 28 de parlamentari au depus un amendament la Codul Rutier cu prevederi draconice!

Proiectul legislativ depus la Senat de 28 de parlamentari din diferite partide, introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce mașina timp de 180 de zile.

Cum îți poate lua statul mașina dacă ai încălcat anumite prevederi ale noului act normativ

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile, scrie bugetul.ro.

Suplimentar, așa cum scrie în proiect, „depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic se sancţionează complementar cu reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculul pe o perioadă de 6 luni”

Statul îți poate confisca mașina dacă ai încălcat anumite reguli, prevede un nou act normativ
Statul îți poate confisca mașina dacă ai încălcat anumite reguli, prevede un nou act normativ

Citește și: A plouat cu amenzi pe piața service-urilor auto! Consiliul Concurenței le-a sancționat cu aproape 26 milioane de euro pentru înțelegeri asupra prețurilor pieselor de schimb și tarifelor de manoperă

În astfel  de cazuri, poliţistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reţinut, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului.

Odată confiscată, mașina este considerată un bun al statului, și acesta poate dispune decizii discreționare asupra respectivului bun. Conform OG 14/2007, mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate,  pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare.

Inițiatorii acestui act normativ susțin că măsura e necesară deoarece, “bazându-se pe calităţile tehnice ale autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi «incită» pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste 100 km/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia”.

De altfel, la începutul anului a fost stabilit un nou prag de viteză, de peste 70 de km/h față de limita legală, la depășirea căruia, șoferii riscă amendarea drastică și suspendarea permisului pentru patru luni, mai scrie sursa citată.

Citește și: 4,5 milioane de autovehicule au rămas neasamblate în 2022 la nivel mondial din cauza lipsei de semiconductori. Lucrurile nu arată bine nici pentru 2023

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult