- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amendă usturătoare pentru un român care creștea porci în gospodărie pentru Crăciun

21 Nov, 11:44 • Andrei Alina
Un fermier din județul Alba a fost sancționat cu amendă de 3.000 de lei pentru că avea un adăpost de porci la doar trei metri de locuința unor vecini. Bărbatul a contestat amenda în instanță, dar nici aici nu a avut câștig de cauză. S-a ales totuși cu o amendă mai mică.
Amendă usturătoare pentru un român care creștea porci în gospodărie pentru Crăciun

Amendă usturătoare pentru un crescător de porci, după ce a pierdut procesul cu vecinii săi. Bărbatul și-a instalat un coteț pentru porci la doar trei metri de casa vecinilor. Aceștia l-au reclamat la DSP, iar în urma verificărilor crescătorul de porci a fost atenționat și i s-a transmis că trebuie să își mute cotețul la o distanță legală față de locuințele vecinilor. Pentru că nu a respectat ceea ce i s-a transmis de către inspectorii de sănătate publică a dus la aplicarea amenzii maxime în astfel de cazuri, adică 3.000 lei. S-a constatat că nu a luat nicio măsură din cele ce i s-au impus, la controlul anterior. Se întâmpla în urmă cu doi ani. Nici după ce a fost amendat și i s-a pus în vedere că trebuie să mute cotețul de porci, bărbatul nu s-a conformat. Astfel s-a ajuns în instanță, unde bărbatul a contestat amenda. Procesul s-a încheiat în 9 noiembrie 2023, printr-o hotărâre definitivă a Tribunalului Alba.

Citește și: Risipă enormă a Guvernului! Executivul a acordat în 2022 peste un miliard de lei pentru a susţine reproducţia porcilor, dar numărul acestora a scăzut

 

Crescător de porci, bun de plată pentru nerespectarea regulilor sanitare

”Petentul nu a respectat distanțele minime de protecție sanitară stabilite prin normele de igienă în vigoare, referitoare la zonele de locuit, amplasând adăpostul de animale (porci) la o distanță de trei metri față de locuința vecină, nerespectând cerințele de biosecuritate. Din procesele – verbale de constatare a condițiilor igienico-sanitare încheiate de reprezentanții intimatei la data de 03.06.2021 și 28.07.2021, s-a constatat că petentul nu respectă prevederile legale privind numărul porcilor crescuți și condițiile igienico-sanitare, respectiv nu se respectă distanța față de locuințe a adăpostului porcilor, nu este amenajată fosă septică betonată și platformă betonată, petentul fiind avertizat să schimbe locația și să amenajeze structurile necesare”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, citată de Adevărul.

Citește și: Porci pentru Crăciun 2023. Reguli noi pentru crescători înainte de sărbătorile de iarnă

Instanța i-a dat dreptate doar parțial, în sensul că au înjumătățit amenda la valoarea de 1.500 de lei, bani pe care proprietarul porcilor trebuie să îi plătească înainte de Crăciun.