- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi catastrofale pentru șoferii care nu respectă modificarea din Codul Rutier. Ce obligații au aceștia

16 May, 23:14 • Constantin Cristina
Șoferii vor primi amenzi mari dacă nu țin cont de modificările prevăzute în Codul Rutier. Iată obligațiile acestora.
Amenzi catastrofale pentru șoferii care nu respectă modificarea din Codul Rutier. Ce obligații au aceștia

Modificări la Codul Rutier. Șoferii care merg cu geamurile mașinilor murdare riscă amenzi destul de mari, așa cum prevede noul Cod Rutier, a transmis ziare.com.

Citește și: Cod rutier 2023. Folosirea GPS-ului, interzisă şi sancţionată cu amenzi uriaşe. Unde se aplică măsura

Amenzi catastrofale pentru șoferii care nu respectă modificarea din Codul Rutier

Parbrizul, luneta și geamurile laterale sunt considerate murdare atunci când se estompează vizibilitatea, potrivit autorităților.

Conform unei schimbări, din anul 2022, a Codului rutier, şoferii care nu respectă obligaţia de a „menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.

În special în perioada în care sunt ninsori sau ploi abundente, polițiștii sunt mult mai atenți la cum își îngrijesc șoferii geamurile.

amenzi pentru parbriz murdar
amenzi pentru parbriz murdar

Pentru această cauză, șoferul riscă să primească amendă de 145 de lei, însă în funcție de mizeria acumulată, sancțiunea fluctuează între 870 și 1.160 lei.

Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei. În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncte de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.