- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cod rutier 2023. Folosirea GPS-ului, interzisă şi sancţionată cu amenzi uriaşe. Unde se aplică măsura

13 May, 17:36 • Stefan Simion
O lege care a intrat în vigoare în urmă cu un an în Marea Britanie stabilește o amendă de 1.000 de lire sterline pentru cei ce folosesc GPS-ul în timpul condusului.
Cod rutier 2023. Folosirea GPS-ului, interzisă şi sancţionată cu amenzi uriaşe. Unde se aplică măsura

Cod rutier 2023. Modificarea se aplică utilizării telefonului sau oricărui dispozitiv portabil în scopul de a accesa hărți sau navigație prin satelit, potrivit Codului Rutier din Anglia.

Cod rutier 2023. Folosirea GPS-ului, interzisă şi sancţionată cu amenzi de 1.000 de lire în Marea Britanie

Anterior, exista o lacună legislativă din cauza căreia, deși oamenilor le era deja interzis să-și folosească telefoanele atunci când conduceau sau mergeau cu o motocicletă, își puteau încă folosi telefonul pentru navigația prin satelit. Pe 25 martie 2022, însă, legea a fost actualizată.

Este ilegal să țineți și să folosiți un telefon, un navigator prin satelit, o tabletă sau orice dispozitiv care poate trimite sau primi date, în timp ce conduceți sau ghidați o motocicletă. Aceasta înseamnă că nu trebuie să utilizați un dispozitiv în mână din niciun motiv, fie online, fie offline.

De exemplu, nu trebuie să trimiteți mesaje text, să efectuați apeluri, să faceți fotografii sau videoclipuri sau să navigați pe web„, prevede legea, potrivit Adevărul.

Cod rutier 2023. Telefoanele mobile, indiferent pentru ce sunt folosite, interzise în timpul condusului

Plasarea unui navigator prin satelit la nivelul ochilor în timpul condusului sau în orice alt loc care obstrucţionează vizibilitatea ar putea fi considerată infracțiune. Aceeaşi situaţie şi în cazul folosirii echipamentelor hands-free, considerându-se că şi acestea distrag atenția de la drum, conducătorul auto putând fi sancţionat pentru conducere neglijentă.

Citeste si Cum afli dacă telefonul tău e urmărit. Ai nevoie de „Codul lui James Bond”

Codul Rutier britanic prevede că parbrizele și geamurile trebuie menținute curate și fără obstacole.

Pentru folosirea telefonului mobil, fie că este vorba de efectuarea de apeluri, fie pentru a naviga prin intermediul unei aplicații de navigație prin satelit, la volan, se poate dispune urmărirea penală a conducătorului auto. Totodată, acesta se poate alege cu o amendă de până la 1.000 de lire sterline.

Când a apărut GPS-ul

În anul 2000, preşedintele Bill Clinton a decis să pună la dispoziția utilizatorilor civili și comerciali din întreaga lume GPS-ul.

Și în zilele noastre acest dispozitiv este deținut și exploatat în întregime de guvernul SUA ca resursă națională pentru navigație. Cu toate acestea, el poate fi utilizat de populaţie pentru urmărire și informații de date.

Citeste si Se schimbă legea pentru maşinile poluante. Ce taxe se vor plăti în Bucureşti şi alte 12 oraşe din România

Însă, GPS-ul este utilizat în mai multe scopuri. Printre acestea se numără: traficul de zbor, navigația auto, aplicații meteorologice și științifice și chiar telematica informatică și mobilă.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult