- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raport trist pentru România: lista joburilor care vor dispărea foarte curând, din cauza inteligenței artificiale

18 Jan, 22:45 • Stefan Simion
Dublă îngrijorare pentru România. Inteligența artificială va lăsa o mulțime de oameni fără locuri de muncă. Așadar, nu doar joburile ce presupun muncă fizică vor fi scoase din schemă. 
Raport trist pentru România: lista joburilor care vor dispărea foarte curând, din cauza inteligenței artificiale

Un expert în piața muncii, Cătălin Ghinănaru, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare, a dat un verdict dureros pentru români. Multe locuri de muncă vor dispărea foarte curând.

Printre locurile de muncă ce-și dau ultima suflare se numără cel de contabil, extrem de popular pe întreg mapamondul. De asemenea, vor dispărea și profesiile de tehnician de imprimare 3D, de consilier de cuplu sau de numerolog.

„În Clasificarea Ocupațiilor din România care este gestionată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale există mii de ocupații introduse acolo în timp. Și care reflectă până la urmă schimbările care s-au produs pe piața românească a muncii.

Aceste ocupații sunt introduse, altele sunt eliminate. Nu o să mă apuc să comentez la numerolog pentru că este sigur o ocupație dar nu știu acum ce reflectă. Sigur că reflectă o cerință de pe piața muncii.

Tehnician de imprimare 3D arată apariția unei noi tehnologii, maturizarea ei pe piață. Și faptul că sigur această tehnologie produce și în România și va avea un impact semnificativ asupra tuturor proceselor de producție. De înțeles că ele sunt introduse acolo nu pentru că dorește ministerul. Ci pentru că există o cerință din partea pieței, ori se modifică conținutul ocupației, ceea ce este foarte important, pentru că în Clasificarea Ocupațiilor din România există și o descriere a ocupației. Nu e doar o ocupație care pune eticheta numerolog. Asta sare în ochi. Dar există o descriere a ocupaţiei respective”, a declarat specialistul.

 

Românii, amenințați că vor rămâne fără joburi: „Dezvoltarea a fost explozivă”

 

Se anunță vremuri din ce în ce mai grele pentru români, avertizează Ghinăraru.

„Dacă se produce o modificare a conținutului atunci la cererea agenților pieței, care sunt direct interesați de ocupația respectivă, indiferent care ar fi ea, apare o modificare de conținut. Au apărut foarte multe ocupații legate de noile tehnologii, de tehnologiile informațiilor și comunicațiilor. Dezvoltarea a fost explozivă. Foarte multe ocupații care țin de sfera serviciilor.

Sunt foarte multe care țin de noua dezvoltare a societății, de societal care evoluează. Acest consilier de cuplu, de exemplu, ține de evoluția societalului românesc care începe să se apropie de societalul din statele avansate”, a declarat Cătălin Ghinăraru, pentru RFI.

În plus, România va primi din ce în ce mai mulți cetățeni străini din Africa și Asia, dispuși să muncească mai mult și pentru mai puțini bani, a avertizat specialistul.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult