- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardurile de energie

21 Mar, 20:50 • Bocioacă Bianca
Românii care folosesc cardurile de energie pentru plata altor produse sau servicii decât cele pentru care sunt destinate voucherele riscă amenzi contravenționale între 4.500 și 6.000 de lei.
Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardurile de energie

Modificări importante pentru cardurile de energie destinate milioanelor de români care fac parte din categoriile vulnerabile. Se dau amenzi de până la 6.000 de lei pentru cei care nu respectă legea în vigoare.

MIPE oferăromânilor cu venituri mici sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 de lei, din bani europeni, în două tranșe. Cardurile de energie pentru încasarea ajutoarelor sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari sunt întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciului Român de Telecomunicații.

Citește și: Se schimbă radical negocierea dintre producători și retaileri. Românii care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 250.000 şi 600.000 de lei

MIPE a întocmit formatul editabil al certificatului de validare a datoriei pe care îl emit asociațiile de proprietari/ locatari pentru beneficiarii cardurilor de energie. Acestea sunt emise în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/ locatari emitentă, iar celălalt se păstrează la Compania Națională Poșta Română.

Amenzi colosale pentru românii care nu respectă legea

Potrivit prevederilor în vigoare, banii de pe cardurile de energie nu pot fi retrași. Totodată, acestea sunt nominale și nu pot fi vândute sau donate. Încercarea de vânzare anulează cardul și atrage amenzi de la 42.00 de lei la 60.000 de lei.

Citește și: Alertă pentru șoferi! Brigada Rutieră a efectuat un control în urma cărora a dat amenzi în valoare de aproximativ 30.000 de lei

Cei care încearcă să folosească cardurile pentru a cumpăra alte produse/servicii decât cele prevăzute în lege pot primi amenzi între 4.500 și 6.000 de lei.

Ajutorul vine sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei. Cu acestea se pot plăti: facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, pentru butelie, lemn de foc, păcură, peleți și ale materiale de încălzire.