- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF pune tunurile pe românii cu averi mari. Metoda prin care românii reușeau să își externalizeze banii

15 Aug, 08:40 • Lupu Alexandra
ANAF şi procurorii vânează averile mari. Oficialii pornesc pe urma profiturilor companiilor care reușesc să-și externalizeze banii.
ANAF pune tunurile pe românii cu averi mari. Metoda prin care românii reușeau să își externalizeze banii

Bogații României nu mai scapă. Guvernul Ciolacu propune noi măsuri fiscale, astfel, românii cu averi mari trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru bugetul de stat, informează antena3.ro. ANAF și procurorii vor vâna, în cele ce urmează, românii cu averi mare, care reușesc să-și externalizeze banii.

ANAF pune tunurile pe românii cu averi mari

Bogații României trebuie să plătească mai mult. ANAF și procurorii pornesc pe urma profiturilor marilor companii care reușesc să-și externalizeze banii. Problema diferenței dintre sumele pe care le aduce capitalul românesc la buget față de marile companii multinaționale nu este deloc una nouă în România.

Vezi și: Gigi Becali a plătit o avere pentru noua sa mașină! Ce autoturism și-a cumpărat patronul FSCB și câți bani a dat. „Cu banii ăia cumpăra un fotbalist mai bun”

Un raport eliberat de Curtea de Conturi Europene arată că majoritatea firmelor gigant funcționează la vârf închise în câte o fundație. Fundația, în sine, nu este înregistrată într-o țară de origine, ci în orașe, multe făcând parte din Uniunea Europeană, din Olanda sau Luxemburg, care au legislații cu paradisuri fiscale.

Astfel că, în mod legal, marile companii fac ceea ce se face optimizarea fiscală. Directiva Comisiei Europene are în vedere impozitarea veniturilor în țara în care se realizează acestea. În trecut s-a demonstrat că inclusiv în România au existat politicieni care au ocupat funcții la Ministerul de Finanțe care își treceau afacerile prin astfel de companii. Ordinul ANAF nr. 920/2023 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 585 din 28 iunie 2023 în ceea ce privește persoanele fizice cu averi mari. În document se stabilește cum va estima ANAF averile mari ale românilor. Mai exact, persoana fizică cu o avere mare este rezidentă fiscal în România și deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 milioane de euro.

ANAF
ANAF

Estimarea averii se realizează pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală. În sine, averea reprezintă suma valorilor aferente următoarelor elemente patrimoniale:

  1. Bunuri imobiliare deținute;
  2. Bunuri mobile deținute;
  3. Active financiare deținute.

Vezi și: Ce avere uriașă are fondatorul Zara. Amancio Ortega are la saltea miliarde de dolari