- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF-ul nu-și ia ochii de pe românii care nu au justificate averile. Cei cu mașini, case și terenuri valoroase vor fi taxați cu până la 50%

15 Aug, 21:39 • Constantin Cristina
ANAF stă cu ochii pe românii care nu și-au declarat întreaga avere. Coaliția de guvernare vine cu o măsură aspră pentru cei vizați, mai exact, românii cu case, mașini și terenuri scumpe vor fi taxați cu până la 50%.
ANAF-ul nu-și ia ochii de pe românii care nu au justificate averile. Cei cu mașini, case și terenuri valoroase vor fi taxați cu până la 50%

ANAF-ul vrea să-i taxeze pe românii care nu și-au declarat toată averea. Astfel că, românii cu mașini, case și terenuri valoroase sunt vizați de măsura la care lucrează Guvernul, a informat știrile Pro Tv.

Așadar, Guvernul lucrează la o măsură prin care să taxeze cu 50% aceste bunuri nedeclarate. Inspectorii ar urma să calculeze averile, bazându-se pe cheltuielile afișate de unele persoane, inclusiv pe mașini și case, puse în oglindă cu veniturile de pe hârtie.

Citește și: FOTO| ANAF pune la bătaie o casă cu teren, care costă cât o mașină la mâna a doua. Licitația are loc pe 29 august 2023

ANAF-ul nu-și ia ochii de pe românii care nu au justificate averile. Cei cu mașini, case și terenuri valoroase vor fi taxați cu până la 50%

Scopul măsurii la care lucrează coaliția de guvernare este să taxeze cu 50%, nu 16%, averile nedeclarate, iar la cei 50% se vor adăuga penalități și dobânzi. Potrivit sursei citate, patronii care fac comerț cu legume, fructe, cereale, alcool și construcții ar face evaziune fiscală ar ajunge la sume fabuloase.

Un raport eliberat de Curtea de Conturi Europene arată că majoritatea firmelor gigant funcționează la vârf închise în câte o fundație. Fundația, în sine, nu este înregistrată într-o țară de origine, ci în orașe, multe făcând parte din Uniunea Europeană, din Olanda sau Luxemburg, care au legislații cu paradisuri fiscale.

ANAF
ANAF

Astfel că, în mod legal, marile companii fac ceea ce se face optimizarea fiscală. Directiva Comisiei Europene are în vedere impozitarea veniturilor în țara în care se realizează acestea. În trecut s-a demonstrat că inclusiv în România au existat politicieni care au ocupat funcții la Ministerul de Finanțe care își treceau afacerile prin astfel de companii.

Ordinul ANAF nr. 920/2023 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 585 din 28 iunie 2023 în ceea ce privește persoanele fizice cu averi mari. În document se stabilește cum va estima ANAF averile mari ale românilor. Mai exact, persoana fizică cu o avere mare este rezidentă fiscal în România și deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 milioane de euro.

Estimarea averii se realizează pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală. În sine, averea reprezintă suma valorilor aferente următoarelor elemente patrimoniale:

  1. Bunuri imobiliare deținute;
  2. Bunuri mobile deținute;
  3. Active financiare deținute.

Alte articole: ANAF pune tunurile pe românii cu averi mari. Metoda prin care românii reușeau să își externalizeze banii