- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajații din România rămân fără voucherele de vacanță. Când vor pierde românii banii de concediu

08 Sep, 10:05 • Bumbeneci Diana
Voucherele de vacanță vor fi eliminate! Când ar rămâne angajații fără bani pentru concedii.
Angajații din România rămân fără voucherele de vacanță. Când vor pierde românii banii de concediu

Criza din România își spune cuvântul. Guvernul are în plan să elimine, pentru o perioadă, voucherele de vacanță.

Există riscul ca voucherele de vacanță să fie eliminate

Beneficiile se suspendă pentru 2024. Mai mult, pentru 2025 și 2026 se schimbă condițiile și valoarea: instituțiile publice vor acorda vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei doar celor care câștigă până în 8.000 de lei net lunar.

Documentul executivului mai face referire și la o măsură specială pentru personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și pentru personalul instituțiilor de apărare: aici voucherele se transforma în decontarea cheltuielilor turistice în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026. Și această decontare se suspendă în 2024.

Vezi și: Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Ce se întâmplă cu cei care nu au stagiul complet în România

Reprezentații din turism avertizează că impactul direct al eliminării/suspendării voucherelor de vacanță sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism.

Vouchere vacanță
Vouchere vacanță

Aproximativ 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanță nu își vor mai permite să meargă în vacanță, în timp ce alți 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara țării.

În acest context, agențiile de turism mai explică și faptul că beneficiarii voucherelor de vacanță cheltuiau și sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiți în plus), deci impactul negativ va fi cu atât mai mare: prăbușirea turismului intern cu 50% si falimentarea multor firme.

Cât despre transformarea voucherelor în decontare a cheltuielilor, specialiștii spun că nu va mai exista certitudinea fiscalizării acestor sume și nu se va mai atinge scopul pentru care erau acordate voucherele.

Vezi și: Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Ce se întâmplă cu cei care nu au stagiul complet în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult