- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajații din serviciile comunitare de utilități publice, gata de grevă. Sindicaliștii, nemulțumiți de măsurile fiscale prin care pierd banii din prime, vouchere și tichetele de masă

11 Jan, 21:39 • Adrian Popovici
Angajații din serviciile comunitare de utilități publice, gata de grevă. Sindicaliștii, acuză că din cauza măsurilor fiscale din „legea austerității” au ajuns să piardă banii din prime, premii și bonusuri, asta la pachet cu limitarea valorii tichetelor de masă și voucherelor de vacanță.
Angajații din serviciile comunitare de utilități publice, gata de grevă. Sindicaliștii, nemulțumiți de măsurile fiscale prin care pierd banii din prime, vouchere și tichetele de masă

Prima luna a anului a 2024 stă sub semnul protestelor, sindicaliștii dintr-un nou domeniu anunțând că sunt gata de grevă. Astfel, Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Public (FSSCUP) susține că din cauza măsurilor luate de Guvern este gata de o grevă națională explicând faptul că cele mai recente măsuri fiscale îi afectează membrii, transmite Profit.ro.

Mai exact, sindicaliștii din companiile operatoare de sisteme centralizate de încălzire, sisteme de apă potabilă și canalizare, precum și din alte sectoare de utilități publice, amenință cu o grevă din cauza „legii austerității”, prin care s-a interzis acordarea de prime, premii și bonusuri în societățile de stat cu pierderi și a limitat valoarea tichetelor de masă și voucherelor de vacanță.

Din această cauză, Federația atrage atenția guvernanților că a creat premisele declanșării unei greve la nivel național, în baza art. 155 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, împotriva politicilor adoptate prin Legea nr. 296/2023.

Te-ar putea interesa și: Elevii intră în grevă! Aceștia au început protestele față de măsurile privind gratuitatea de transport: „Transportul sau demisia!”

De ce vor sindicaliștii să intre în grevă?

Sindicaliștii explică faptul vor să facă grevă deoarece prin Legea 296/2023, tichetele de masă, ce se acordă în conformitate cu reglementările legale în vigoare și contractele colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, mai exact 16 lei/zi, asta în timp ce voucherele de vacanță/decontarea biletelor de odihna și tratament nu pot depăși valoarea de 1.600 lei/an pentru perioada 01.01.2024 – 31.12.2026.

„Menționăm că operatorii regionali, care prestează servicii comunitare de utilități publice și exploatează sisteme de utilități publice în care nu s-au mai investit de foarte mulți ani, nu sunt finanțați de la bugetul de stat, iar pierderile contabile ale acestora sunt istorice, de care lucrătorii nu se fac vinovați. Acești operatori își desfășoară activitatea într-un mediu economic caracterizat prin tarife reglementate, au obligația a presta serviciul public, în mod continuu, chiar și atunci când tarifele reglementate nu le acoperă cheltuielile”, se afirmă în comunicat.

După cum explică sindicaliștii gata de grevă, tichetele de masă și bonusurile sunt drepturi prevăzute în Codul Fiscal și că acestea sunt negociate prin contractele colective de muncă în vigoare.

„A admite că drepturile negociate prin contractele colective de muncă ar trebui diminuate/neacordate prin punerea în aplicarea art. XL și art. XLI din Legea nr. 296/2023, într-o astfel de situație, apreciem că această calificare aduce atingere substanței acestor drepturi, precum și dreptului constituțional conferit în mod direct fiecărui lucrător de a beneficia de caracterul obligatoriu al convențiilor colective, conform art. 41 alin. (5) din Constituția României”, explică sindicaliștii care se pregătesc de grevă.

„În cazul în care Guvernul României nu va aproba, în termen de 10 zile de la data prezentului comunicat, memorandumurile privind exceptarea operatorilor regionali care prestează servicii comunitare de utilități publice de la aplicarea prevederilor art. XL și art. XLI din Legea nr. 296/2023, Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice va folosi toate mijloacele legale pentru a apăra drepturile membrilor de sindicat și va iniția acțiuni de protest, inclusiv declanșarea unei greve la nivel național, în temeiul art. 155 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social”, transmite Federația în comunicatul în care explică că este gata de grevă.

Citește și: Sanitas amenință cu greva generală în sistemul sanitar. Sindicaliștii au strâns aproape 50.000 de semnături pentru a declanșa conflictul de muncă