- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii intră în grevă! Aceștia au început protestele față de măsurile privind gratuitatea de transport: „Transportul sau demisia!”

09 Jan, 18:03 • Fundeanu Madalina
Blocarea asigurării gratuităţii la transport a determinat elevii să intre în grevă. Liceenii vor purta banderole albe pe brațe, la ore, în fiecare zi din săptămâna 9-15 ianuarie.
Elevii intră în grevă! Aceștia au început protestele față de măsurile privind gratuitatea de transport: „Transportul sau demisia!”

Asociațiile de elevi din mai multe județe anunță că au început astăzi protestele față de blocarea asigurării gratuităţii la transport și acuză Ministerul Educației de „batjocură”. Liceenii vor purta banderole albe pe brațe, la ore, în fiecare zi din săptămâna 9-15 ianuarie, potrivit unui comunicat de presă, scrie Agerpres.

Blocarea asigurării gratuităţii la transport a determinat elevii să intre în grevă

Asociațiile de elevi din mai multe zone ale țării anunță că, pe durata săptămânii 9-15 ianuarie, aceștia vor organiza „o grevă japoneză în semn de protest față de tăierea transportului”.

Într-un comunicat transmis presei, tinerii anunță că vor purta în următoarea săptămână, pe durata orelor de curs, la braț, o banderolă albă, pentru a protesta față de batjocura care li se aduce de către minister, atât lor cât și operatorilor de transport.

Citește și: Revolta medicilor de familie continuă! Alocarea bugetară pentru anul 2024 a fost redusă cu 25%

grevă elevi
grevă elevi

Greva japoneză va avea loc în 6 județe ale țării. În urma protestului organizat de asociații, Ministerul Educației a declarat faptul că nu va revoca Hotărârea de Guvern nr. 1337 care blochează gratuitatea tinerilor la transport.

„În acest sens, asociațiile de elevi vor continua cu acțiuni începând o grevă japoneză și vor acționa în instanță hotărârea respectivă. Solicităm demisia de urgență a ministrului Ligia Deca! Transportul sau demisia!”, transmit tinerii.

Mai mulți tineri studenți din ţară au protestat luni în faţa Ministerului Educaţiei, acuzând încălcarea dreptului la transport gratuit, conform sursei.

Potrivit unui comunicat, după declaraţiile operatorilor de transport şi în urma hotărârii 1337/2023, elevii din 19 judeţe rămân fără transport, respectiv fără educaţie. Ei au solicitat o întâlnire cu ministrul Educaţiei, însă Ligia Deca nu a fost prezentă în instituţie, nu a dorit să comunice cu elevii despre problemele pe care le-a generat prin hotărârea de guvern ce avea să corecteze „greşelile costisitoare pe care elevii sunt nevoiţi să le plătească”, informează un comunicat al elevilor, precizând că aceştia au fost redirecţionaţi către intermediarii ministrului.

La discuţie au participat Lorena-Dina Drăguşin – preşedinte AEC, Ioana Stamatin – vicepreşedinte AEC, Iulia Băiaşu – preşedinte AVE (eleve navetiste), Florin Lixandru – secretar de stat, Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educaţiei şi alt reprezentant al acestuia. Tinerilor li s-au adus promisiuni vagi şi li s-a spus că niciuna dintre problemele ridicate de ei nu ţine de Ministerul Educaţiei şi că vina este în totalitate a consiliilor judeţene, precizează sursa citată.

Vezi și: Studiu: Aproape s-a dublat pesimismul românilor. Doar 34% dintre români cred că o viață mai bună îi așteaptă în 2024, comparativ cu 48% în 2023