- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC a trimis o „scrisoare” pentru Moș Nicolae! Instituția apelează la un mod cel puțin inedit pentru a avertiza părinții cu privire la cadourile pentru cei mici

02 Dec, 20:30 • Claudia Simion
Directorul general al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le sugerează părinților să le cumpere celor mici dulciuri și jucării doar din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare.
ANPC a trimis o scrisoare pentru Moș Nicolae! Instituția apelează la un mod cel puțin inedit pentru a avertiza părinții cu privire la cadourile pentru cei mici

Șeful ANPC spune că în acest fel ei vor putea proba tranzacţia, în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris vineri, pe Facebook, Paul Anghel.

Recomandările ANPC pentru părinții cu copii. La ce să fie atenți adulții când cumpără jucării și dulciuri pentru cei mici

Părinții ar trebui să verifice dacă jucăriile au marcate pe corp „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, mai spune el.

Paul Anghel explică că trebuie verificată existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Ele trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

Citește și Înainte să înceapă postul Crăciunului, directorul ANPC avertizează românii: „Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați”

O altă recomandare făcută de șeful ANPC pentru părinți e să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, dacă au copii de sub trei ani, fiindcă au tendința să le bage în gură și se pot îneca cu ele. De asemenea, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza: „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

Părinții ar trebui să aibă grijă ca jucăriile pentru copiii mari mari să fie stea cât mai departe de copiii cu vârste de sub trei ani.

Când vine vorba de dulciuri, șeful ANPC spune că e musai să fie cumpărate din locuri autorizate. „Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, mai spune reprezentantul ANPC în postarea sa.

Ce ar trebui să scrie pe etichete

  • denumirea produsului;
  • numele;
  • adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului.

În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

Când vorbim despre ciocolată și produse din ciocolată e musai să fie precizat conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, explică Anghel.

Tags: