- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC impune noi reguli din 15 martie. Patronii de restaurante sunt obligați să facă asta

26 Jan, 23:01 • stefan.vlad
ANPC impune noi reguli din 15 martie. Începând cu această dată, patronii de restaurante sunt obligați să treacă în dreptul fiecărui preparat, ce ingrediente conține, valoarea nutrițională, dar şi numărul de E-uri.
ANPC impune noi reguli din 15 martie. Patronii de restaurante sunt obligați să facă asta

ANPC impune noi reguli din 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor şi fast-foodurilor se vor schimba. Horia Constantinescu, şef ANPC a vorbit despre aceste noi reguli, iar motivul acestor noi reglementări ar fi că tot mai mulți clienți își doresc să mănânce mâncare sănătoasă, cu mai puține E-uri.

Citește și: KFC și McDonald’s au fost prinși furând la cântar! ANPC i-a amendat cu 15.000 de lei și le-a închis temporar două restaurante din centrul Capitalei

ANPC impune noi reguli din 15 martie

Ar trebui să fie regăsiți aditivii alimentari utilizați la prepararea respectivului produs în sensul în care dacă în compoziția acestuia intră la rândul lor alte ingrediente compuse și conțin aditivii despre care vorbim, acest lucru ar trebui adus la cunoștința consumatorului.

Sunt din ce în ce mai mulți cei care își doresc să mănânce cât mai aproape de natural, scurtând drumul, așa cum recomandă inclusiv Comisia Europeană, între furcă și furculiță. În sensul în care produsele care sunt furnizate de către producătorii locali, nu au nevoie de atâția conservanți și de atâtea etape de procesare, așa cum trebuie să parcurgă un produs ce vine de la mult mai mare distanță„, a explicat Horia Constantinescu, la Antena 3 CNN.

Românii au mâncat carne expirată de Sărbători

Tone de carne din Africa de Sud au fost reambalate în Olanda și vândute în România. Aceasta este concluzia președintelui ANPC, Horia Constantinescu, care, după ce a centralizat rezultatele controalelor din ultima perioadă, a afirmat că „nu suntem pelicanii Europei”.

Seful ANPC Horia Constantinescu a declarat sambata, la Realitatea PLUS, ca autoritatile romane se vor adresa Comisiei Europene în urma neregulilor găsite ca urmare a controalelor efectuate la operatori economici din Capitală. Concluziile rezultatelor au fost devastatoare: tone de carne expirata au fost aduse din Africa de Sud, congelate și reambalate în Olanda, apoi distribuite pe larg în România.

„Noi am gasit cateva firme olandeze pe etichetele aplicate produselor despre care vorbim. Distribuitori romani sunt destul de multi. Vom scoate in zilele urmatoare o lista a acestora pentru a putea verifica fiecare dintre loturile de produse cu aceleasi deficiente, Vom discuta inclusiv cu colegii din structurile Autoritatii Sanitar Veterinare pentru ca Regulamentul European 853 este obligatoriu la nivelul intregii comunitati europene, nu este facultativ la noi in tara si obligatoriu la altele,” a declarat șeful ANPC.

Horia Constantinescu a explicat felul în care firmele olandeze au încălcat legea comunitară: „La nivelul cantităților despre care noi avem informații sunt convins că sunt de ordinul zecilor pentru că piața de astfel de produse din America de Sud este foarte mare.

Am depistat că aceștia pun la comercializare în varianta proaspătă aceste produse refrigerate cam cu o lună înainte ca acestea să iasă din termenul de durabilitate minimală; sunt exportate către Olanda, unde sunt congelate – lucru total interzis de regulamentul despre care va vorbeam – si repuse pe piata cu alte termene stabilite de către olandezi,” a mai spus oficialul de la Protecția Consumatorilor.