- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC, sfaturi pentru 1 iunie: „Alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale”

31 May, 19:49 • Bocioacă Bianca
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, face câteva recomandări pentru părinți, cu ocazia zilei de 1 iunie.
ANPC, sfaturi pentru 1 iunie: „Alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale”

Paul Anghel, directorul general al ANPC, îi sfătuiește pe părinți să cumpere întodeauna jucării  potrivite pentru vârsta copilului și doar din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, acestea fiind absolut necesare în cazul unei reclamații.

Acesta a postat câteva recomandări și sfaturi pe Facebook, având în vedere că în preajma zilei de 1 iunie sunt achiziționate mai multe jucării decât de obicei.

„Achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii.

Alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească”, a scris directorul ANPC.

Citește și: ANPC lansează o adresă de email, pentru a da posibilitatea clienților să semnaleze problemele cu creditele

Directorul ANPC, sfaturi pentru părinți

Acesta atrage atenția și asupra verificării jucăriilor în ceea ce privește marcarea lor „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, atunci când vine vorba de coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Citește și: Băncile fură fără milă de la români! ANPC a descoperit o nouă înșelăciune! Cum au fost românii păcăliți

„Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea, trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie.

Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza: „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani. Fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună”, a adăugat oficialul ANPC.

Copiii trebuie supravegheați atunci când se joacă, iar părinții trebuie să se asigure că jucăriile sunt potrivite pentru categoria de vârstă și abilitățile copilului. Jucăriile funcționale, cele care reproduc la scară redusă produse, aprate sau instalații destinate adulților, trebuie să poarte avertismentul: „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”