- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANRE, după ce Enel a anunțat că se retrage din România: „Clienții vor avea acces neîntrerupt la energie electrică”

22 Nov, 17:39 • Bumbeneci Diana
Clienții Enel nu vor avea de suferit în cazul în care compania se retrage din România. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, prin intermediul unui comunicat de presă.
ANRE, după ce Enel a anunțat că se retrage din România: „Clienții vor avea acces neîntrerupt la energie electrică”

ANRE confirmă că nu a primit oficial nicio notificare de la Enel, după ce în România s-a vehiculat faptul că această companie s-ar retrage din România. De altfel, schimbarea nu va afecta clienții din țara noastră.

Clienții vor avea acces neîntrerupt la energie electrică, după retragerea Enel

ANRE a transmis astfel că situația presupune doar schimbarea proprietarului activelor sau schimbarea acționariatului, nu ieșirea de pe piață a companiei. În același timp, Autoritatea subliniază că toți clienții vor avea asigurată furnizarea de energie electrică.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilități Enel și-a anunțat intenția de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenție de vânzare a unor active aparținând grupului ENEL, fac precizarea că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului etc”, a transmis ANRE într-un comunicat de presă.

https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/informare-de-presa-22-11-2022-anre-a-luat-masuri-privind-accesul-neintrerupt-la-alimentarea-cu-energie-electrica-si-gaze-naturale-pentru-clientii-finali

Pe marginea acestui subiect, ANRE a mai explicat și că nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea.

Citește și: Schimbare pentru bucureștenii care vor să participe la Târgurile de Crăciun. Nicușor Dan: „Accesul este gratuit, iar târgul va fi deschis până pe data de 26 decembrie”

ANRE, după ce Enel a anunțat că se retrage din România: „Clienții vor avea acces neîntrerupt la energie electrică”
ANRE, după ce Enel a anunțat că se retrage din România: „Clienții vor avea acces neîntrerupt la energie electrică”

„Astfel, reamintesc faptul că, în ceea ce privește asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienților finali și în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilități, și anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 173/2020”, precizează Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Oficialul a mai explicat că în situația în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piața din țara noastră, clienții finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz.

„Vânzarea Enel se va putea realiza doar cu respectarea anumitor condiții, precizează Consiliul Concurenței. Cumpărătorul Enel ar putea avea nevoie de o autorizație de concurență, dar și de o aprobare pe rațiuni de securitate națională, fiind vorba de infrastructură strategică”, a anunțat marți președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Ai mai putea citi și: Prognoza meteo. ANM anunță temperaturi ieșite din comun, dar și ninsori. Cum va fi vremea până pe 19 decembrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult