- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră! Chiar dacă clădirile s-ar putea prăbuși de la primul cutremur, ele pot fi închiriate în continuare. Care sunt explicațiile

01 Mar, 08:59 • Lupu Alexandra
Proiectul de lege dezbătut în 2022 avea în vedere interzicerea închirierii locuințelor sau organizarea evenimentelor în clădirile care ar putea fi puse în pericol încă de la primul cutremur. Noile informații arată că interdicțiile nu se aplică pentru contractele deja intrate în vigoare.
Anunț de ultimă oră! Chiar dacă clădirile s-ar putea prăbuși de la primul cutremur, ele pot fi închiriate în continuare. Care sunt explicațiile

Anunț de ultimă oră! Interdicțiile discutate în proiectul de lege din 2022, care vizează interzicerea închirieii locuințelor sau organizarea evenimentelor în clădirile puse în pericol de un eventual cutremur, nu sunt valabile pentru contractele care erau deja active în momentul în care a avut loc dezbaterea publică, susține avocatnet.ro.

Oamenii rămân neprotejați în fața unui eventual cutremur

Legea stabilită în 2022 va fi modificată în cele ce urmează. Interdicțiile închirierii locuințelor și a organizării evenimentelor în clădirile cu bulină roșie vor rămâne în continuare valide, însă nu se vor aplica pentru contractele care erau deja desfășurate la momentul implementării proiectului legislativ. Așadar, regulile trebuie să fie respectate doar în cadrul înțelegilor semnate ulterior.

Legea 212/2022 avea în vedere măsurile prin care putea fi redus pericolul clădirilor în cazul unui eventual cutremur. Așadar, locuințele situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic nu mai puteau fi închiriate.

Citește și: Amenzi de până la 100.000 de lei pentru proprietarii de apartamente care încalcă legea. Decizia luată în contextul cutremurelor care au zguduit România

De asemenea, activitățile și evenimentele cu mulți participanți nu mai puteau fi susținute în imobilele nesigure din acest punct de vedere. Această regulă era valabilă și pentru activitățile de divertisment sau cele comerciale.

cutremur
cutremur

Cu toate acestea, interdicțiile nu sunt valabile în cazul contractelor care erau deja intrate în vigoare la momentul promulgării legii. Altfel spus, prima regulă nu se va aplica „contractelor de închiriere, comodat sau folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale”.

Pe de altă parte, interdicțiile pentru organizarea evenimentelor se aplică odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege, „excepție făcând contractele pentru desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I (…) care implică aglomerări de persoane aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale”. Persoanele fizice sau juridice care nu respectă prevederile legale riscă să primească o amendă de până la 10.000 lei.

Te-ar putea interesa și: Spitalele din România se pot prăbuși încă de la primul cutremur! Peste jumătate din instituții se află în subordinea Ministerului Sănătății