- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț important pentru părinți! S-a dat lege. Părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

22 Jun, 14:50 • Lupu Alexandra
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Părinții își vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav de până în 12 ani.
Anunț important pentru părinți! S-a dat lege. Părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Este oficial! Părinții își vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 12 ani, informează profit.ro.

Cum își vor lua părinții concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Proiectul de lege modifică OUG 158/2005 în ceea ce privește concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, în așa fel încât să fie extinsă până la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea căruia părinții să aibă dreptul la concediu și indemnizație. În proiectul devenit lege se arată că asigurații au dreptul la un concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Citește și: Ce este anul sabatic şi cât de răspândită este practica în România. Ce spun specialiştii în piaţa muncii şi ce prevede legislaţie din ţara noastră cu privire la acest tip de concediu

„Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, se arată în proiect.

Unul dintre inițiatori a declarat că un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele atât la 7 ani, cât și la 9 sau la 12. El a spus că adoptarea proiectului este o normalitate de care au nevoie atât părinții, cât și copiii.

„Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinți și de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declarații, în condițiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături.

Un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele și la 7 ani, și la 9 ani, și la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinții și copiii au nevoie”, declară unul dintre inițiatori.

Părinți
Părinți

„În prezent, părinții pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani.

Însă, copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, așa că mulți părinți cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor.

În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsa copiii”, completează un alt inițiator al proiectului.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav este de cel mult 45 de zile calendaristice pe an, pentru fiecare copil. Excepție fac situațiile în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus intervențiilor chirurgicale.

Vezi și: STUDIU: Drepturile angajaților, încălcate de majoritatea angajatorilor. Concediul de odihnă și respectarea programului de muncă, printre cele mai importante doleanțe