- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț major despre sistemul de garanție-returnare. Măsura pregătită de Guvern

19 Mar, 19:13 • Adrian Popovici
Până la finalul anului în curs, conform unei decizii adoptate de Guvern, va fi permisă vânzarea băuturilor în ambalaje de unică folosință fără aplicarea taxei de garanție de 50 de bani și fără respectarea cerințelor impuse de sistemul de garanție-returnare (SGR).
Anunț major despre sistemul de garanție-returnare. Măsura pregătită de Guvern

Vânzarea băuturilor în ambalaje de unică folosință, pentru care nu se aplică taxa de garanție de 50 de bani și care nu sunt marcate cum cere sistemul de garanție-returnare (SGR), va fi autorizată până la finalul anului în curs, conform unei hotărâri elaborate de Guvern. Această măsură va amâna termenul limită stabilit anterior cu 6 luni, transmite Profit.ro.

Din data de 30 noiembrie 2023, a devenit operațional sistemul de garanție-returnare (SGR), prin care cetățenii români plătesc o taxă de garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj din sticlă, plastic sau metal, având un volum cuprins între 0,1 și 3 litri. Aceste ambalaje sunt identificate prin sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând că sunt incluse în sistem. Returnarea garanției este posibilă doar pentru acele ambalaje care sunt marcate corespunzător.

În cursul anului trecut, atunci când Guvernul Ciolacu a anunțat că va introduce sistemul de garanție-returnare (SGR), s-a redus și termenul de introducere pe piață a produselor ambalate fără marcaj SGR, prin schimbarea datei limită pentru comercializare, din 31 decembrie 2024 în 30 iunie 2024. În prezent, Guvernul indică faptul că tot mai multe companii au cerut prelungirea termenului limită pentru comercializarea ambalajelor care nu sunt incluse în SGR.

Citește și: Cel mai mare producător de băuturi din România a contestat în instanță Sistemul RetuRo. Care este motivul

Sistemul de garanție-returnare
Sistemul de garanție-returnare

Cum modifică Guvernul sistemul de garanție-returnare?

„Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, astfel cum acestea au fost modificate prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil  de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR (n.r sistemul de garanție-returnare)”

, se arată în documentele oficiale. În plus, Guvernul vorbește chiar de riscul ”destabilizării economiei”.

”Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici  de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP (Ministerul Mediului – n.red.), a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza (sic! – n.red.) economiei naționale întregi”, explică guvernul.

În consecință, Guvernul va reveni la termenul inițial stabilit în 2021 pentru sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare de unică folosință, astfel încât stocurile respective vor putea fi introduse pe piață și comercializate până cel târziu la data de 31 decembrie 2024. După această dată, introducerea acestora pe piața națională și comercializarea lor va fi interzisă.

Citește și: Sistemul de Garanție Returnare: peste 2 milioane de ambalaje fost returnate în ianuarie. Ministrul Mediului: „Este încă la un nivel incipient”