- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț pentru pensionarii români! Se schimbă regulile la Casa de Pensii. „A fost eliminată obligativitatea”

01 Aug, 11:17 • Lupu Alexandra
Casa de Pensii, anunț pentru pensionari. Se schimbă regulile. A fost eliminată obligativitatea prezentării / depunerii a copiilor unor documente.
Anunț pentru pensionarii români! Se schimbă regulile la Casa de Pensii. „A fost eliminată obligativitatea”

Anunț pentru pensionarii din România! Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a informat că a fost scoasă obligativitatea prezentării / depunerii a copiilor unor documente, informează bugetul.ro.

Anunț pentru pensionarii români

CNPP a transmis un comunicat de presă prin care informează pensionarii din România că a fost eliminată obligativitatea prezentării / depunerii a copiilor unor documente. Mai mult decât atât, dacă legislația aplicată de unitățile teritoriale de pensii prevede anumite copii pentru acordarea drepturilor, acestea vor fi realizate în mod gratuit de funcționarii caselor de pensii teritoriale.

Vezi și: Pensii private 2023. NN Pensii atinge pragul de 37,56 miliarde lei. Piața titlurilor de stat a dat lovitura

„Informare cu privire la aplicarea Legii nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor unor documente. În situațiile în care legislația pe care o aplică casele teritoriale de pensii prevede că documentația necesară acordării drepturilor cuprinde și anumite copii, acestea vor fi realizate în mod gratuit de funcționarii instituției, în momentul depunerii cererii”, se arată în informarea transmisă de CNPP.

În august 2023, sunt anunțați mai mulți bani pentru pensionari. Românii cu venituri mici primesc 250 de lei în plus. Suma reprezintă tranșa cu numărul 4 din programul „Sprijin pentru România” din acest an.

Pensionari
Pensionari

Banii pot fi folosiți pentru achiziția de alimente și mese calde. Până în acest moment, există 2.46 de beneficiari ai cardurilor de alimente. Conform legislației aflată în vigoare, de voucherele sociale pentru alimente și mese calde pot beneficia următoarele persoane:

  • Pensionarii sistemului public de pensii și cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru tranșele din 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 pentru tranșele din 2023;
  • Copiii și adulții care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 de lei pentru tranșele din 2022, respectivi 1.700 pentru cele din 2023;
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din 2022, respectiv, 675 pentru tranșele din 2023;
  • Familiile monoparentale ale căror venituri realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din 2022, respectiv, mai mici sau egale cu 675 pentru tranșele din 2023;
  • Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social;
  • Persoanele care nu au un adăpost, astfel cum este reglementat potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sprijinul financiar acordat pentru tichetul social pe suport electronic are o valoare nominală de 250 de lei. Ajutorul se acordă odată la 2 luni. Sumele pot fi folosite în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări.

Citește și: Pensii august 2023. Când intră banii pe card și cine primește 250 de lei în plus