- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț pentru toți românii! Până când poate fi folosit cardul de energie pentru plata facturilor? Marcel Boloș „Avem în plan să extindem termenul”

03 May, 10:34 • Constantin Cristina
Românii pot folosi cardul de energie până la o anumită dată, apoi cardul devine invalid, iar acest termen se apropie de final.
Anunț pentru toți românii! Până când poate fi folosit cardul de energie pentru plata facturilor? Marcel Boloș „Avem în plan să extindem termenul”

Cardul de energie pentru plata facturilor poate fi folosit până la un termen limită, iar acest termen se apropie de final, a informat antena 3 CNN.

Vezi și: Tabloul sărăciei. Câți români au plătit facturile cu cardurile de energie. MIPE a publicat datele oficiale

Până când poate fi folosit cardul de energie pentru plata facturilor

Din totalul de beneficiari ai cardului de energie, mai exact din două milioane, doar 15.600 au beneficiat de ajutor și și-au compensat costul lemnelor de foc, valoarea totală a plăților ajungând la 10,5 milioane de lei.

Până în acest moment, au fost distribuite și emise 2,1 milioane de carduri de energie destinate persoanelor vulnerabile, iar peste 2 milioane de familii și-au achitat facturile la utilități în perioada 20 februarie-26 aprilie. Valoarea totală a plăților efectuate a ajuns la 464 milioane de lei, a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

15.000 de familii și-au achitat facturile pentru lemne de foc prin intermediul cardurilor de energie și au fost emise în aceeași perioadă 223.000 cereri de plată online, valoare plăților procesate ajungând la 25,4 milioane de lei.

De asemenea, numărul plăților efectuate direct prin intermediul poștașilor, prin deplasarea acestora la domiciliul beneficiarilor, este de 482.200, în valoare totală de 82,9 milioane lei.

Card energie
Card energie

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de două milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiari au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul că au existat aceste trei variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe.

De asemenea, pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În baza cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Pașii pentru a plăti cu cardul de energie

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Alte articole: Card energie 2023. Care este ultima dată în care poate fi folosită prima tranşă de 700 de lei