- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tabloul sărăciei. Câți români au plătit facturile cu cardurile de energie. MIPE a publicat datele oficiale

26 Apr, 21:54 • Cornel Ghimeșan
Conform unui comunicat transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), peste două milioane de familii din România și-au achitat facturile la utilități cu prin intermediul cardurilor de energie.
Tabloul sărăciei. Câți români au plătit facturile cu cardurile de energie. MIPE a publicat datele oficiale

Până în prezent, peste două milioane de familii din România și-au achitat facturile la utilități cu prin intermediul cardurilor de energie. Acest lucru este valabil cu privire la perioada 20februarie-26 aprilie 2023. Până acum, valoarea totală a plăților efectuate se ridică la 464 milioane de lei, conform unui comunicat transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Citește și: Mai multe subvenții pentru români. Valoarea sprijinului alocat intervențiilor pentru anul 2023 este de 12.163.260 euro

Orașele în care au fost efectuate cele mai multe plăți sunt: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Bacău şi județul Prahova. Tot în perioada menționată, au fost trimise 223.000 de cereri de plată online, ajungându-se astfel la o valoare totală de 25,4 de milioane de lei a plăților procesate. Mai mult, numărul plăților efectuate direct prin intermediul poștașilor, care s-au deplasat la domibiliul beneficiarilor s-a ridicat la o valoare totală de 82,9 milioane lei, respectiv 482.200 de plăți, conform datelor furnizate de MIPE.

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie şi am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiari au făcut plăţi fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poşta Română, fie pentru că au solicitat factorul poştal la domiciliu şi au achitat cu sprijinul acestuia.

Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reuşită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziţie două luni pentru a utiliza banii aferenţi primei tranşe.

De asemenea, pentru a extinde şi simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea preţului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguş, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor. Mai mult, avem în plan să permitem şi achitarea de facturi mai vechi şi să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Pentru ce pot fi folosite cardurile de energie

MIPE susține că 15.600 de persoane, dintre cele două milioane de beneficiari, și-au compensat, cu ajutorul cardurilor de energie, banii pentru lemnele de foc. În cazul acestora, valoarea totală a plăților a ajuns la 10,5 milioane lei.  Aproximativ 2,1 milioane carduri de energie au fost deja distribuite persoanelor vulnerabile. Mai mult, în acest interval de timp au fost soluționate peste 11.000 de anchete sociale, iar persoanele vizate sunt acum trecute pe lista beneficiarilor.

Bugetul total pentru acordarea acestui sprijin se ridică la aproximativ 2,8 miliarde de lei, iar peste 4 milioane de persoane beneficiază de acesta. Ajutorul este oferit în două tranșe a câte 700 de lei fiecare. Acești bani pot fi utilizați pentru plata mai multor servici și produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Totodată, cardurile de energie pot fi utilizate pentru plata facturilor până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Alte articole: Restructurarea teritorial administrativă ar putea crea un moment istoric în România! Câte orașe și comune ar dispărea din fiecare județ

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult