- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul făcut de Marcel Ciolacu după vizita FMI în România. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei

31 Jan, 14:56 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu a vorbit despre creșterea pensiilor, asta în contextul vizitei făcute de către delegația Fondului Monetar Internațional în România. Acest anunț vine în urma recomandărilor formulate de către instituția bancară internațională, care a sugerat o majorare graduală a pensiilor.
Anunțul făcut de Marcel Ciolacu după vizita FMI în România. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a primit raportul despre impactul bugetar al eliminării impozitelor pentru pensionarii care primesc între 2.000 și 3.000 de lei și că acesta se ridică la două miliarde de lei.

„Două miliarde. Aștept de la ministrul Finanțelor (calculele dacă își permite statul să plătească n.r.). Este normal. Dacă mă întrebați de decizia politică… a mea este să scutim până la 3.000 de lei și e îndreptățită ținând cont de scumpiri și de scădearea nivelului de trai. Dar este normal să-l întreb pe ministrul Finanțelor indiferent daca e PSD sau PNL”, a explicat Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

Marcel Ciolacu a vorbit despre creșterea pensiilor, asta în contextul vizitei făcute de către delegația Fondului Monetar Internațional în România. Acest anunț vine în urma recomandărilor formulate de către instituția bancară internațională, care a sugerat o majorare graduală a pensiilor, transmite Antena 3 CNN.

În ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că nu există nicio discuție care să ducă la nerespectarea promisiunilor legate de creșterea de pensii sau adoptării unei abordări fragmentate, în ceea ce privește recomandările FMI. El a insistat asupra necesității de a evalua impactul financiar al majorării pensiilor în intervalul cuprins între 2.000 și 3.000 de lei la Ministerul Muncii. Scopul acestei analize ar fi acela a determina posibilitatea renunțării la impozitul aplicat acestei categorii de pensii, reprezentând astfel o măsură care ar putea aduce beneficii substanțiale pensionarilor aflați în această situație.

„Vreau să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri privind vizita FMI și situația pensiilor. Recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv la 1 septembrie.

Nu există nici mai multe tranșe şi nu există nici alte variante! Ne-am asumat acest lucru și acest lucru va fi făcut la 1 septembrie”, a explicat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern de miercuri dimineața.

Marcel Ciolacu, premierul României. Sursă foto: Gov.ro
Marcel Ciolacu, premierul României. Sursă foto: Gov.ro

Te-ar putea interesa și: Recalcularea pensiilor. Ce pensie va avea un pensionar după 45 de ani în câmpul muncii, care a avut un salariu de 2.000 de lei

Eliminarea impozitelor pentru anumite pensii, pe agenda lui Marcel Ciolacu

După cum a explicat în ședința de guvern, Marcel Ciolacu ia în calcul posibilitatea de a extinde plafonul de scutire de impozit pentru pensiile din România. El evidențiază faptul că în prezent, nicio pensie nu este impozitată dacă ajunge până în suma de 2.000 de lei. Însă, cu scopul de a oferi o facilitate fiscală suplimentară pentru pensionari, Ciolacu propune evaluarea impactului financiar al majorării scutirii de impozit până la 3.000 de lei.

Prin această inițiativă, premierul dă de înțeles că, după majorarea de 13,8% și recalcularea pensiilor începând cu 1 septembrie, ar fi posibil să se extindă această scutire de impozit și pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Totuși, el a explicat că are nevoie de o analiză a  Ministerului Finanțelor în privința fezabilității acestei măsuri.

„Știm că până în 2.000 de lei nu se impozitează nicio pensie. Să vedem impactul între 2.000 și 3.000 de lei ca să mărim această marjă până la 3.000 de lei, astfel încât – aștept recomandarea Ministerului Finanțelor – să vedem dacă ne permitem după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie să avem și această scutire de impozite până în 3000 de lei”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citește și: Normele de aplicare pentru legea pensiilor, gata până la finalul lui februarie. Când va fi definitivată legea salarizării