- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentului pentru toți românii care stau la curte! Regula pe care aceștia sunt obligați să o respecte

13 May, 20:34 • Fundeanu Madalina
Ghid pentru cei care au casă la curte. Cea mai bună metodă pentru îndepărtarea unui ciot de copac, ținând cont de buget sau spațiu.
Anunțul momentului pentru toți românii care stau la curte! Regula pe care aceștia sunt obligați să o respecte

Vestea momentului pentru românii care au casă la curte! Modul prin care poți să îndepărtezi un ciot de copac din curte este o problemă des întâlnită după ce pomul respectiv va cădea. Există numeroase metode, în funcție de factori precum bugetul sau spațiul, conform bzi.ro.

Ghid pentru cei care au casă la curte. Cea mai bună metodă pentru îndepărtarea unui ciot de copac

Îndepărtarea unui ciot de copac din curte poate fi costisitoare, consumă timp și necesită mult efort. Înainte de a face acest lucru, trebuie luate în calcul câteva lucruri care te vor ajuta să alegi cea mai bună metodă de abordare a problemei.

În cazul în care transformați zona într-o grădină, lăsați ciotul să se descompună pe loc. Dacă transformați un loc împădurit într-o grădină de legume, trebuie neapărat să eliminați acele cioturi din curte.

Este important să aveți așteptări realiste pentru spațiu și să vă gândiți dacă vreți să eliminați sau nu ciotul. Cu excepția cazului în care vă temeți că poate fi un pericol, acesta poate fi lăsat.

Care este bugetul

Îndepărtarea profesională a ciotului poate fi costisitoare, mai ales în cazul în care este suficient de mare încât o lopată nu poate face treaba. Prețurile variază de la o regiune la alta, dar chiar și un ciot relativ mic, de câțiva centimetri diametru, poate costa destul de mult pentru a fi îndepărtat de profesioniști.

Îndepărtarea ciotului nu este inclusă în prețul de îndepărtare a copacilor, fiind considerat un serviciu suplimentar.

Pe de altă parte, serviciile de îndepărtare a ciotului pot umple orificiul rămas după îndepărtare. Dacă intenționați să plantați copaci noi în curte sau să amenajați o grădină, întrebați despre umplerea gaurii cu pământ. Dacă vreți să construiți o piscină în curte, puteți omite acest pas.

5 moduri prin care puteți îndepărta un ciot de copac

Există mai multe modalități pentru îndepărtarea unui ciot de copac din curte, astfel:

1. Cu mașina de șlefuit cioturi

Este indicat să angajați o companie care să șlefuiască. Mașinile de șlefuit de cioturi sunt echipamente mari, specializate, cu dinți rotativi care mestecă ciotul până sub nivelul solului.

Așchiile de lemn rezultate și solul sunt fie îngrămădiți pentru a putrezi și se descompune, fie transportați în afara amplasamentului. Se poate aduce pământ proaspăt și se pot aplica semințe de iarbă sau gazon pentru a termina lucrarea.

Multe companii de îngrijire a copacilor oferă servicii de măcinare a ciotului. Mașinile de șlefuit de cioturi sunt disponibile pentru închiriere, dar aceste echipamente periculoase trebuie manipulate de către profesioniști.

Citește și: Vouchere de 1.900 de euro pentru românii care stau la curte. Peste 30.000 de gospodării vor beneficia de ajutor. Vezi condițiile 

curte
curte

2. Prin săpare

Butucii mici se pot săpa direct cu mâna. Chiar și așa, săpatul este o muncă grea și această acțiune necesită săparea unei găuri mari, astfel încât să puteți săpa sub globul de rădăcină pentru a tăia rădăcinile rămase.

În cazul în care vreți să săpați manual, luați în considerare utilizarea unui furtun cu o duză de înaltă presiune pentru a spăla solul în jurul bazei ciotului și pentru a expune rădăcinile.

Un furtun cu presiune poate rezolva rapid această sarcină. Apoi, folosiți o lopată ascuțită sau alte instrumente de tăiat pentru a tăia rădăcinile din jurul copacului.

Nu există nicio regulă cu privire la cât de mare trebuie să săpați acea gaură pentru a îndepărta un ciot. Există mulți factori, inclusiv tipul de copaci, tipul de sol și dimensiunea ciotului.

După ce butucul este scos din pământ, e necesar să scoateți din nou furtunul pentru a spăla pământul rămas și a ușura sarcina. Tăierea ciotului în bucăți mai mici poate fi necesară pentru o manipulare ușoară.

3. Folosirea echipamentelor grele

Polizoarele de cioturi sunt echipamente specializate. Oricare dintre aceste piese de echipament aflate în mâinile unui operator calificat ar trebui să poată elimina rapid un ciot de dimensiuni medii.

Sub nicio formă nu încercați singur, căci echipamentele mari pot fi periculoase!

4. Lăsați-l să putrezească

Sunt disponibile numeroase produse speciale pe piață pentru a accelera procesul de putrezire a unui ciot. Unele dintre acestea au în compoziția lor erbicide pentru a se asigura că pomul nu încolțește de la bază. Majoritatea implică forarea unor găuri în ciot, umplerea lor cu substanța chimică și apoi așteptarea.

O metodă mai lentă, dar și mai ieftină, este să forați găuri în ciot, să le umpleți cu apă și apoi să acoperiți ciotul. Puteți folosi orice pentru a acoperi ciotul, inclusiv o pungă de plastic, pământ sau mulci.

5. Tăiați și acoperiți ciotul

O altă variantă este să eliminați ciotul din punct de vedere vizual, decât de pe sol. Tăiați-l până la pământ și construiți un pat de plantare peste el.

De asemenea, puteți planta plante perene și arbuști suficient de aproape de ciot, încât acesta să dispară din vedere pe măsură ce plantele cresc. Dacă ciotul poate rămâne acolo, atunci este cea mai ușoară opțiune.

Vezi și: O femeie din Iași a fost amendată cu 1.200 de lei pentru porcul din curte. Ce reguli a încălcat proprietara animalului