- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O femeie din Iași a fost amendată cu 1.200 de lei pentru porcul din curte. Ce reguli a încălcat proprietara animalului

21 Mar, 13:48 • Alexe Raluca
O femeie din Iași este pasibilă de o amendă usturătoare din cauza porcului pe care îl are în ogradă. Aceste animale pot cauza mai multe probleme decât și-ar putea imagina cineva, totul în urma apariției de noi focare de pestă porcină.
O femeie din Iași a fost amendată cu 1.200 de lei pentru porcul din curte. Ce reguli a încălcat proprietara animalului

Pesta porcină a produs pagube mari în România, astfel că animalul din orice ogradă trebuie înregistrat la veterinar. O femeie din Iași și-a cumpărat un porc în luna mai, iar în septembrie, inspectorii sanitar-veterinari au ajuns și în satul Suhuleț din comuna Tansa de unde este ea, constatând că porcul nu avea crotalul obligatoriu pe ureche. În consecință, femeia va fi amendată.

Citește și: Crești porci? Iată cum poți primi gratis de la Guvern 2000 de lei pentru fiecare animal

O femeie din Iași a fost amendată cu 1.200 de lei pentru porcul din curte

Proprietara porcului nu ar fi declarat animalul și nu i-ar fi făcut analizele necesare în contextul pestei porcine. Inspectorii i-au aplicat sancțiunea minimă, de 1.200 de lei, însă amenda poate urca până la 2.400 de lei pentru nedeclararea animalelor deținute sau înstrăinate.

„Am constatat că proprietara deține o suină în vârstă de aproximativ 5 luni, introdusă în gospodărie fără documente sanitar veterinare, fără origine cunoscută. Animalul în cauză nu a fost declarat autorităților sanitar veterinare locale în vederea identificării și introducerii în baza de date naționale. De asemenea, în contextul actual al evoluției PPA (pestei porcine, n.r.), este impetuos necesar ca toate suinele să fie identificate astfel încât situația epidemiologică să poată fi controlată”, au notat inspectorii în procesul-verbal.

Femeia a contestat amenda în instanță. Ea a susținut că nu știa că animalul trebuie declarat și că în satul său oricum nu există cazuri de pestă porcină. Argumentele acesteia au fost respinse de judecători, neputând invoca nimeni în apărarea sa necunoașterea legii. De asemenea, procesul-verbal era perfect legal, magistrații negăsind niciun motiv de a-l anula.

„Cu toate acestea, din probele administrate nu rezultă că petenta a mai fost sancționată anterior pentru fapte similare, iar modul de săvârșire al faptei nu este în măsură să releve un mod elaborat de comitere, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat, în gospodărie fiind identificată o singură suină. Având în vedere că sancțiunea contravențională trebuie să îndeplinească un rol educativ, iar nu unul preponderent punitiv, instanța apreciază că sancțiunea avertismentului este suficientă pentru a atrage atenția petentei asupra conduitei pe care trebuie să o urmeze și asupra pericolului social al faptei săvârșite”, au apreciat judecătorii, potrivit Ziarului de Iaşi.

Decizia magistraților de a înlocui amenda cu un simplu avertisment nu a fost acceptată de Direcția Sanitară Veterinară. Instituția a contestat sentința în fața Tribunalului iar instana urmează să se pronunțe la începutul lunii viitoare în acest caz.

Citește și: Pesta porcină și gripa aviară au anulat comerțul cu animale. Oborul s-a mutat pe OLX și pe Facebook