- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salvamontiștii amenință cu blocarea activității montane din România. „Și așa suntem puțini, aceste măsuri ale Guvernului ne afectează foarte tare”

06 Dec, 19:42 • Bumbeneci Diana
Salvamontiștii amenință că vor bloca activitatea în stațiunile montane din România. ”Aceste măsuri ale Guvernului ne afectează foarte tare”
Salvamontiștii amenință cu blocarea activității montane din România. „Și așa suntem puțini, aceste măsuri ale Guvernului ne afectează foarte tare”

Salvamontiștii din România amenință că vor bloca activitatea de salvare-căutare în toate stațiunile montane din țară. Salvatorii montani au luat această decizie întrucât noile măsuri fiscal bugetare ale Guvernului duc la desființarea și reorganizarea formațiilor Salvamont.

Salvamontiștii nu iartă Guvernul

„Dacă nu se vor întâlni cu noi să rezolvăm această problemă, activitatea în toate stațiunile montane din țară se va bloca. Și așa suntem puțini, aceste măsuri ale Guvernului ne afectează foarte tare”, au declarat, pentru Antena 3 CNN, surse din Salvamont România.

În același timp, Salvamont a emis și un comunicat de presă prin care cere o întâlnire cu reprezentanții Guvernului.

„Întrucât până în acest moment nu s-a primit vreun răspuns și nici nu au fost organizate consultări asupra memorandumurilor depuse de către Consiliile județene și Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, solicităm acordarea unei audiențe de urgență de către Guvernul României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Finanțelor”, se precizează în comunicatul menționat.

Salvamont România
Salvamont România

În momentul de față, ”personalul necesar desfășurării activității este mult subdimensionat, gradul de răspuns și de succes la intervenții este de 100%, și considerăm că, dacă prevederile Legii nr.296/2023 s-ar aplica și Salvamontului prin comasarea cu alte instituții și mai ales, reducerea numărului de posturi cu 15%, activitatea acestuia ca structură de urgență ar fi grav perturbată”, spune și Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

Care sunt motivele solicitării acestei audiențe:

– considerăm că structurile Salvamont din România au ca misiune principală activitatea UNICĂ de salvare în munți și locuri greu accesibile, ce cuprinde patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile SALVAMONT, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Salvamontul coordonează și supraveghează activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane și intervine ca resursă de sprijin în cazul dezastrelor naturale, pentru IGSU, dar și pentru alte instituții din cadrul MAI.

– în urma analizei făcute la nivel național, în vederea realizării tuturor atribuțiilor și responsabilităților specifice activității de salvare montană, la cel mai înalt nivel de performanță, reiterăm necesitatea menținerii formei actuale și reamintim că activitatea Serviciilor Publice Județene Salvamont – Salvaspeo se desfășoară în baza Hg 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți.

Legea nr. 402 din 31 octombrie 2006 privind prevenirea accidentelor și organizarea activității de salvare din mediul subteran speologic, Ordonanța nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România și Legea nr. 253 din 23 decembrie 2019 privind câinii Salvamont .

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult