- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

APIA oferă 100 de euro pentru fiecare hectar deținut! Condițiile pentru a beneficia

19 Feb, 12:27 • Bumbeneci Diana
Românii pot primi de la APIA 100 de euro pentru fiecare hectar. Iată cum se pot obține banii.
APIA oferă 100 de euro pentru fiecare hectar deținut! Condițiile pentru a beneficia

Bani de la APIA pentru români. Fermierii din sectorul vegetal vor primi, în 2024, un ajutor de 100 euro/hectar, acordat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii sunt oferiți și anul acesta pentru a compensa pierderile suferite la culturile din toamna anului 2022. Cu toate acestea însă, s-ar putea ca unii dintre beneficiari să aibă o surpriză atunci când banii vor ajunge în conturi.

Un nou sprijin oferit de APIA

Conform informațiilor transmise de managerul general al APIA, Ionuț Lupu, deja s-au depus peste 142.000 de cereri, iar data limită pentru depunere este 8 martie 2024. În acest context, bugetul de 1,2 miliarde de lei nu doar că va fi consumat, ci s-ar putea să nu fie suficient pentru a acorda suma promisă tuturor beneficiarilor. Astfel, s-ar putea ca suma acordată să fie mai mică decât cei 100 euro/hectar promiși.

”Pe data de 8 martie se va finaliza campania de depunere. În momentul de față, vedem că interesul fermierilor este foarte mare, vorbesc doar de zona de vegetal aici, unde sunt 142.000 de beneficiari înregistrați. Nu am pus încă toate filtrele, însă cu siguranță tot bugetul de 1,2 miliarde de lei va fi consumat.

Fermierii care au mai depus deja și alte cereri pe cadru Ucraina vor trebui filtrați și avem o serie de criterii; este foarte posibil ca sumele alocate pe fermier să fie ceva mai mici, dar despre lucrul acesta vom putea discuta doar după ce se încheie campania de depunere și începem să rulăm toate filtrele pe suprafețe și pe beneficiari”, a precizat Ionuț Lupu pentru AGRO TV.

APIA
APIA

Un alt aspect important este faptul că acest ajutor se spune regulilor de ajutor de minims, iar valoarea maximă pe care o poate primi un fermier nu poate să depășească 280.000 de euro, ceea ce, din nou, ar putea afecta sumele pe care le vor primi unii beneficiari.

”Pe partea de porc sunt 23 de beneficiari care au solicitat, pentru pasăre sunt 21, iar pentru bovina de carne sunt 78 de beneficiari. Așteptăm finalizarea perioadei de depunere, astfel încât să venim cu niște cifre finale și niște sume. Trebuie ca până în data de 15 mai să reușim să facem și aceste plăți”, a mai precizat Ionuț Lupu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Ai mai putea citi și: Hidroelectrica, anunț major pentru toți clienții care trebuie să plătească facturile! „Plata nu va fi procesată!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult