- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape 200 de localități din România, fără medici de familie. Oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de km pentru o simplă rețetă

22 Nov, 23:49 • Claudia Simion
Medicina de familie se află pe marginea prăpastiei. În sistem sunt cu 1.500 de doctori mai puțin, iar peste 180 de localități din România nu au nici măcar unul.
Aproape 200 de localități din România, fără medici de familie. Oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de km pentru o simplă rețetă

Mai mult, jumătate din medicii de familie se apropie de vârsta pensionării. Puțini dintre ei își deschid un cabinet, chiar dacă, timp de șase luni, primesc din partea CNAS un venit lunar de peste 13 mii de lei. De anul viitor se ia în considerare dublarea acestei sume.

Spre exemplu, în satul Colun din Sibiu au trecut șase ani de când nu există niciun medic de familie. Ultima doctoriță era nevoită să facă naveta o dată pe săptămână, ceea ce a făcut-o să renunțe după doar două luni. Oamenii trebuie să bată drum lung ca să ajungă să își ia o simplă rețetă. Din sat până în Sibiu sunt 45 de km.

Localnicii merg zeci de kilometri pentru o factură: „Mă rog de băiat să vină acasă să mă ducă și să mă aducă”

„Mai merg cu mașina, mai mergem cu căruța care au căruță, mai trimit copiii cu rețeta, să ia medicamente”, a explicat o localnică.

Citește și Facturile mari la energie au făcut ca încă o univeristate să treacă în format online. Cum își vor susține studenții examenele

„Am băiatul de mă rog de el să vină acasă să mă ducă și mă aducă, că altcineva trebuie să dai 50-60 de lei”, a spus o altă localnică.

Un medic de familie, care are această meserie de 23 de ani, a ales să renunțe la București pentru a se muta definitiv la țară, în Cerașu, în Prahova.

„Tinerii vor să aibă timp liber, vor să aibă viață personală în primul rând și după aia să își facă meseria. Nu poți veni 4 ore pe zi sau pe săptămână ca să fii medic de familie adevărat. Înseamnă să locuiești în localitate și să fii la dispoziția oamenilor tot timpul”, a declarat Carmen Sârbu, medic de familie.

Primăria Cerașu apelează la tot felul de metode ca să atragă medici. A amenajat un cabinet de consultații într-un container și va construi și locuințe pentru cei care vor să stabilească acolo.

„Investiția în containere a fost undeva la 15 mii de euro pentru că au fost utilate. Proiectul pentru locuințe undeva la 1,4 milioane de lei”, a transmis Alin Staicu, primarul comunei Cerașu.

Citește și Prețurile mari la energie afectează Universitățile din România. Multe instituții iau în calcul să își țină cursurile online