- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aprovizionarea cu alimente amenințată de războiul ruso-ucrainean

25 Sep, 17:34 • Stefan Simion
Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) aduce declarații ferme cu privire la securitatea alimentară la nivel mondial care nu ar fi afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar nici de încălzirea globală
Aprovizionarea cu alimente amenințată de războiul ruso-ucrainean

Cu siguranță, Rusia a alimentat teama la nivel mondial pe toate planurile, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea alimentelor. În ciuda declarațiilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică care spun că situația nu este atât de gravă, de conștientizat este faptul că Moscova a sistat orice înseamnă transport pe Marea Neagră.

Este Rusia un factor amenințător pentru aprovizionarea alimentelor?

Moscova se află în discuții petru a putea restabili o posibilă trecere a navelor ucraniene de cereale, însă aceste discuții vin cu condții. Turcia și ONU încearcă din răsputeri însă cererile președintelui rus stupefiază în mod constant la nivel mondial.

Dat fiind situația actuală, intervenții au fost efectate în cazul statelor cu o securitate alimentară scăzută precum Somalia, Sudan și Yemen. Exporturile de grâu ucrainiene ale anului trecut, dar și cele din anul curent au fost preluate de către Programul Alimentar Mondial care a avut grijă ca acestea să ajungă în zonele mai puțin favorizate, precum cele menționate mai sus.

“Unele dintre aceste țări au fost victimele unui triplu șoc”, declară Marion Jansen, director pentru comerț și agricultură în cadrul OCDE

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu a afectat doar statul invadat, ci și continentul aflat în vecinătatea Europei, respectiv Africa, majoritatea cerealelor lor fiind importate prin Marea Neagră. Din punct de vedere politic, situața este incertă, războiul provocând multiple situații care nu și-au găsit răspunsul. Declarațiile Băncii Africane de Dezvoltare arată o statistică în număr de 15 națiuni africane di cele 54 existente care cumpără din statele aflate în conflict, respecttiv Rusia și Ucraina, mai mult de jumătate din grâu. “Inițial, prețul în dolari al cerealelor a crescut.  Marion Jansen, directorul pentru comerț și agricultură în cadrul OCDE a declarat: “Unele dintre aceste țări au fost victimele unui triplu șoc. În plus, dolarul a devenit mai scump. Și, în plus, aceste țări au suferit șocuri în lanțul de aprovizionare în domeniul logistic.”

Te mai poate interesa și: Meteo 23-29 septembrie 2023. ANM anunță schimbări de temperaturi

Există posibilitatea ca încălzirea globală să contribuie la diminuarea aprovizionării alimentelor?

Nu doar războiul este un factor perturbator în diminuarea exporturilor de grâu, orez, dar și creșterile grandioase de temperatură care provoacă repercusiuni în producțiile respective. Africa, Asia, dar și Australia sunt continente afectate de acest fenomen pe lângă celelalte efecte negative.

Fie că vorbim de fenomene meteorologice, fie de fenomene pur naturale, acestea afectează la niel global instituind posibilitatea de scăderea importului și exportului grâului, orezului, crealelor, iar lista poate continua. China, spre exemplu, este statul care a fost anexat de fenomenul El Niño, producția de cereale fiind afectată. Australia este u continent cunoscut pentru lipsa de precipitații de care dispune.

Reuters Ole Houe, director de servicii de consultanță la firma de brokeraj agricol IKON Commodities declară următoarele cu privire la situația Australiei: “Producția de grâu va fi cu trei milioane de tone (metrice) mai mică decât estimarea noastră inițială de 33 de milioane de tone.”

O singură statistică prevăzută de Organizația pentru Alimente și Agricultură a ONU a arătat in anul 2023 o producție mai mare cu 1,1% mai mare față de anul precedent, urmând ca statisticile recente să fie modificate, arătând o producție mai mică.

Marion Jansen, director pentru comerț și agricultură în cadrul OCDE a venit cu completări în contextul dat: “Acum asistăm la o ușoară ajustare în scădere din cauza condițiilor meteorologice din locuri precum Canada, Europa și, de asemenea, China. Până acum nu avem impresia că ne așteptăm la șocuri mari în ceea ce privește noi creșteri mari de prețuri.”, [..] adăugând “Ceea ce este foarte important în astfel de situații este ca țările să își păstreze calmul și să nu contribuie la nervozitatea de pe piață, de exemplu, prin introducerea de noi restricții la export, deoarece acest lucru ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor.”

Ai mai putea citi și: Pensii 2024. Se recalculează toate pensiile. Iată ce români vor primi 50% în plus

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult