- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Armata Română este în impas. Postul pentru care nu se înghesuie nimeni. „Salariile au rămas pe loc, iar societatea evoluează”

13 Jun, 23:00 • Lupu Alexandra
Românii nu se înghesuie să ocupe posturile de șoferi puse la bătaie de Armata Română. Un general în rezervă trage un semnal de alarmă.
Armata Română este în impas. Postul pentru care nu se înghesuie nimeni. „Salariile au rămas pe loc, iar societatea evoluează”

Misiune imposibilă pentru Armata Română: să ocupe posturile de șoferi pe care le pune la dispoziție. Un general în rezervă trage un semnal de alarmă. Armata Română se confruntă cu o criză acută, spune ziare.com.

Criză de șoferi în Armata Română

Armata Română înregistrează o criză acută de șoferi. Posturile nu sunt deloc atractive pentru români. Explicația? Salariile sunt mult prea mici. Din acest punct de vedere, Cătălin Tomescu, general în rezervă, trage un semnal de alarmă. El afirmă că salariile au rămas în loc, iar societatea a evoluat.

Citește și: Bani din PNRR pentru muniție. Motivul pentru care România ar trebui să ia această decizie

Fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu susține că lucrurile sunt dificile, ca urmare a veniturilor mici pe care le asigură un astfel de post. Cătălin Tomescu relatează că șoferul soldat este plătit cu 3.000 de lei pe lună. El menționează că, tocmai din acest motiv, nu există multe persoane care ar alege să intre într-un sistem în care există numeroase restricții impuse de Armata Română, când ar putea merge să conducă o basculantă pe un salariu aproape dublu. Tomescu a menționat și de domeniile în care veniturile sunt mult mai mari.

Armata Română
Armata Română

„Știți care e una din specializările din Armata României unde nu găsești oameni nici dacă tragi cu tunul? Șoferul soldat cu salarii de 3.000 de lei. Nu dau nume pentru că nu e elegant, dar sunt oameni care au plecat, s-au dus la diferite companii care le oferă pe loc 5.000 de lei lunar în mână. Și atunci ce ai mai intra într-un sistem în care oricum au numeroase restricții și program de Armată și să nu mergi să conduci o basculantă pe un salariu aproape dublu? Salariile au rămas pe loc iar societatea evoluează.

Uitați-vă și la inginerii de IT pe care îi pregătește Academia Tehnică. După 2-3 ani vin „balaurii” (n.r. – marile companii) și întreabă ce salariu primești la Armată? 3.800 de lei lunar! Acesta e un salariu de IT-ist care luptă în cyber defence. Evident că primesc salarii de 2.000 de euro în privat. Pleci imediat, nici nu mai negociezi”, a precizat Tomescu.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat în toamna anului trecut că se află în căutarea a sute de șoferi profesioniști pentru camioanele și transportatoarele blindate aflate în dotarea Armatei României. Se pare că rezultatele întârzie să apară, având în vedere declarațiile lui Cătălin Tomescu, din care rezultă criza acută de șoferi.

Te-ar putea interesa și: România va produce mai multă muniție de război. Producția este dedicată tuturor țărilor membre NATO. Ministrul Economiei a făcut declarații în acest sens