- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani din PNRR pentru muniție. Motivul pentru care România ar trebuie să ia această decizie

11 May, 13:28 • Stefan Simion
Situație fără precedent. România ar putea fi nevoită să aloce bani din PNRR pentru muniție.
Bani din PNRR pentru muniție. Motivul pentru care România ar trebuie să ia această decizie

Conform unei noi propuneri care se află în dezbatere în Parlamentul European, România ar putea fi nevoită să aloce o parte din banii primiți din PNRR pentru muniție.

Muniție prin PNRR

Comisia Europeană dorește ca, la nivelul Uniunii Europene, să existe un fond pentru muniție și armament, iar banii să fie virați de fiecare stat care face parte din PNRR.

Muniția ar urma să fie folosită atât pentru războiul din Ucraina, cât și pentru necesitățile interne. Până în prezent, România a reușit să atragă doar 10% din sumele care au fost alocate prin PNRR, respectiv din cele 30 de miliarde de euro.

Te mai poate interesa în acest context și: Este nevoie de forță de muncă! 20.000 de joburi noi pentru români, iar salariile sunt foarte bune!

Muniție
Muniție

În acest sens, Guvernul României a demarat deja procedura pentru renegocierea fondurilor alocate prin PNRR. Așadar, reprezentanții Guvernului cer ca procentul de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor să fie scos din PNRR, argumentând că statul român trebuie să aibă posibilitatea de a majora pensiile în funcție de modul în care evoluează economia țării.

O altă cerere făcută de Guvernul de la București se referă la renunțarea la măsura plafonării sporurilor la 20%, așa cum este prevăzut în PNRR, în condițiile în care, în România, sunt bugetari care au sporuri ce ajung la 80% din salariul de bază.

Aceste negocieri vor fi purtate în perioada următoare, iar România va afla dacă va primi integral banii sau va avea parte de ajustări de fonduri.

Ai mai putea citi: BNR aduce vești pentru românii cu rate! Ce se întâmplă astăzi, 11 mai 2023

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult