- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Asigurări auto 2023. Important pentru șoferi! ASF aduce noi modificări la valabilitatea polițelor RCA

05 Aug, 08:23 • Lupu Alexandra
Se schimbă regulile pentru șoferi. ASF vrea o nouă schimbare: valabilitatea polițelor RCA să înceapă cel mult la 60 zile după emitere.
Asigurări auto 2023. Important pentru șoferi! ASF aduce noi modificări la valabilitatea polițelor RCA

ASF vrea să se asigure că șoferii din România dispun de timpul necesar pentru a încheia polițele RCA. Tocmai din acest motiv, valabilitatea asigurărilor ar putea începe la cel mult 60 de zile după emitere, informează zf.ro.

Ce modificări se pregătesc pentru asigurările auto

ASF vrea să se asigure că șoferii au timp să-și încheie polița RCA, în cazul în care sunt asigurați ai Euroins. Proiectul are în vedere modificarea prevederilor prin care este reglementată perioada în care intră în valabilitate contractul RCA de la momentul încheierii acestuia. În acest moment, asigurătorii RCA pot încheia contracte RCA a căror valabilitate începe în cel mult 30 de zile după data emiterii. Prin propunerea de modificare se ia în considerare prelungirea cu 30 de zile a termenului prevăzut în prezent.

Vezi și: Lovitură în piața asigurărilor auto: Metrorex a anunțat strategia. Vești bune pentru angajați

„Proiectul are în vedere modificarea prevederilor prin care este reglementată perioada în care contractual RCA poate intra în valabilitate de la momentul încheierii acestuia.

În conformitate cu prevederile în cauză asigurătorii RCA pot încheia contracte RCA a căror valabilitate începe la cel mult 30 de zile după data emiterii acestora.

Prin propunerea de modificare se are în vedere prelungirea cu 30 de zile a termenului prevăzut în prezent. Această măsură va permite în primul rând asiguraţilor posibilitatea încheierii din timp a contractelor RCA, dar şi asigurătorilor RCA să încheie contracte RCA într-un termen suficient de lung astfel încât să poată fi absorbită la nivel de piaţă o eventuală cerere ridicată de încheiere a contractelor RCA”, potrivit proiectului propus de ASF.

Asigurări auto
Asigurări auto

De asemenea, ASF pregătește un nou set de tarife de referință pentru șoferi. Noile prețuri s-ar putea lua în calcul după data de 8 septembrie. ASF a lansat deja o solicitare de oferte prin intermediul SEAP.

Ultima modificare la nivelul tarifelor a avut loc în februarie 2023. Pe lângă elaborarea unui nou set de tarife, ASF se confruntă cu provocarea de a gestiona creșterea semnificativă a numărului de asigurați. 2.5 milioane de șoferi asigurați la Euroins își vor încheia polițele RCA începând din septembrie 2023. Piața asigurărilor va simți o presiune suplimentară, și mai mult decât atât, va cere o reevaluare a tarifelor practicate.

„Pentru a fi considerat calificat în realizarea exercițiilor de calcul al tarifului de referință pentru asigurarea RCA, operatorul economic trebuie să dovedească că a oferit, în ultimii trei ani, fie servicii de consultanță actuarială pentru calculul unui tarif de referință la nivel național, fie cel puțin trei din următoarele activități din domeniul serviciilor profesionale actuariale”, precizează ASF.

Citește și: Piaţa asigurărilor RCA este în declin. Vânzările au scăzut cu 8%, ajungând la 2.14 miliarde de lei