- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Despăgubirile în asigurările de sănătate au crescut cu 27%, în 2023. Românii au accesat servicii medicale în valoare de 458 milioane lei

17 Apr, 23:30 • Stefan Simion
Despăgubirile în asigurările de sănătate au crescut, în 2023, cu 27% faţă de anul 2022, potrivit unui raport al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR). Mai exact, românii au accesat, anul trecut, servicii medicale în valoare de 458 de milioane de lei.
Despăgubirile în asigurările de sănătate au crescut cu 27%, în 2023. Românii au accesat servicii medicale în valoare de 458 milioane lei
Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creştere cu 27% comparativ cu anul 2022. Aceştia sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de asigurări sociale de sănătate, putând fi redirecţionaţi, aşadar, spre categorii mai vulnerabile de populaţie. Pe măsură ce românii şi companiile angajatoare devin din ce în ce mai preocupaţi de prevenţie, de menţinerea stării de sănătate şi a unui nivel de bunăstare şi de calitate a vieţii, inclusiv prin accesarea rapidă a unor servicii medicale de calitate, creşte tot mai mult interesul pentru asigurările voluntare de sănătate”, au afirmat reprezentanţii UNSAR.

Românii încep să acorde o importanţă mai mare sănătății

Alexandru Ciuncan, preşedintele şi directorul general al UNSAR, a declarat că “dinamica pozitivă înregistrată pe această piaţă este o dovadă în plus că rezultatele educaţiei financiare încep să se vadă şi că românii acordă o importanţă sporită stării lor generale de sănătate”.
Segmentul asigurărilor voluntare de sănătate a fost într-o continuă creştere, în ultimii ani. Astfel, piaţa asigurărilor voluntare de sănătate este de peste 10 ori mai mare față de acum un deceniu, creștere care evidențiază o tendinţă clară de dezvoltare şi o schimbare în comportamentul românilor şi angajatorilor.
sănătate
Aceste poliţe ne pot scuti de un stres major atunci când apar situaţii imprevizibile în viaţa noastră şi pot fi un instrument excelent de prevenţie şi depistare precoce”, a precizat Roxana Băluţă, Specialist Asigurări de Viaţă şi Sănătate şi Coordonator Programe UNSAR.

Ce sunt asigurările voluntare de sănătate

Asigurările voluntare de sănătate reprezintă un sistem facultativ prin care un asigurător constituie, pe principiul mutualităţii, un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi expuşi la producerea riscului de îmbolnăvire, şi îi indemnizează, în conformitate cu clauzele stipulate în contractul de asigurare, pe cei care suferă un prejudiciu, din fondul alcătuit din primele încasate, precum şi din celelalte venituri rezultate ca urmare a activităţii desfăşurate de asigurător. Acestea fac parte din gama asigurărilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare.

Acest tip de asigurare protejează suplimentar bugetul unei familii în cazul producerii unei îmbolnăviri sau a unui accident cu consecinţe nedorite şi, de regulă, costisitoare.
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult