- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a luat decizia oficială: Toți românii care suferă de aceste boli vor plăti cotizație pentru concediile medicale

09 Apr, 16:59 • Bumbeneci Diana
S-a luat decizia finală. Românii care suferă de aceste boli vor plăti cotizație pentru concediile medicale.
Guvernul a luat decizia oficială: Toți românii care suferă de aceste boli vor plăti cotizație pentru concediile medicale

Guvernul a decis ca toată cotizația de sănătate pentru indemnizația de concediu medical se va plăti de către toți cei care suferă de „boli obișnuite”, încadrate la indicele 01 în foaia de concediu medical. Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Toți românii care suferă de aceste boli vor plăti cotizație pentru concediile medicale

Ordonanța a fost amendată pentru a introduce și o serie de scutiri de la plata cotizației la asigurări de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți. A fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenționează.

Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obișnuite această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizația de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecțiuni, ea va fi scutită. Și principiul este următorul: poate știți pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumite cote, cu anumiți indici.

Boala obișnuită înseamnă indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 01 atunci cotizația de sănătate pentru indemnizația de concediu medical se va plăti. Pentru toate celelalte însă ea nu se va plăti”, a declarat Mihai Constantin.

Vezi și: Marcel Ciolacu face anunțul zilei cu privire la salariile românilor. Ce bani vor primi angajații

concedii medicale
concedii medicale

Acesta a precizat că astfel vor fi exceptate de la plata cotizației unele afecțiuni grave.

Sunt exceptate așadar de la plata acestei cotizații toate bolile grave aduse în spațiul public: bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale, și o întreagă categorie, ele se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical.

Noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr. 1.192 din 2020.

Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine va plăti acea indemnizație pentru concediu medical”, a adăugat Constantin.

El a spus că decizia acestei încadrări o va avea medicul. În acest context, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că în 2023 la CNAS au fost întregistrate 3.385.466 de concedii medicale, dintre care încadrate cu acest cod 01 s-au numărat 1.987.217 concedii medicale.

„Dacă există pacienți care beneficiază la data adoptării acestei ordonanțe de concediu medical și se încadrează la categoriile care sunt exceptate de la plata cotizației ei vor fi scutiți de la plata cotizației începând cu data de 1 aprilie, deci retroactiv„, a mai spus Constantin.

Ai mai putea citi și: Marcel Ciolacu confirmă oficial planurile pentru pensii, salarii și taxe în 2024: „Măsura se va resimți în buzunarul fiecărui român”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult