- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Astăzi are loc echinocțiul de toamnă. Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc la 9:50

23 Sep, 09:20 • Constantin Cristina
Toamna astronomică începe sâmbătă. Astăzi, 23 septembrie 2023, va avea loc echinocțiul de toamnă.
Astăzi are loc echinocțiul de toamnă. Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc la 9:50

Echinocțiul de toamnă va avea loc anul acesta pe 23 septembrie, moment în care, Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc va la 9:50, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. De asemenea, de pe data de 26 septembrie, ziua va fi aproximativ egală cu noaptea, iar în emisfera nordică durata zilei scade, iar în cea sudică crește.

Citește și: Meteo de weekend. ANM anunță cum va fi vremea pe 23 și 24 septembrie

Astăzi are loc echinocțiul de toamnă. Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc la 9:50

Pe sfera cerească la intersecția eclipticii cu ecuatorul ceresc, ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului, se află punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”.

echinocțiul de toamnă
echinocțiul de toamnă

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Alte articole: Care este alimentul care i-a cucerit pe români. Un singur kilogram costă mai mult de 100 de lei