- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atac cibernetic în România pe bandă rulantă! Polițiștii sunt în alertă

24 Jan, 16:31 • Bumbeneci Diana
Poliția Română a lansat un nou avertisment important pentru români. Oamenii sunt vizați de infractorii cibernetici.
Atac cibernetic în România pe bandă rulantă! Polițiștii sunt în alertă

Poliția Română are un nou mesaj pentru români. Oamenii legii au dat alerta din cauza atacurilor cibernetice și au transmis, în cursul zilei de azi, că românii trebuie să fie extrem de atenți la situațiile în care ar putea fi furați cu ușurință.

Mare atenție la un posibil atac cibernetic!

Mai exact, polițiștii îi anunță pe români să analizeze cu atenție și să nu ia decizii pripite în cazul în care își verifică mail-ul și citesc mesajul următor: ”Alertă de tentative de atac cibernetic”. Se pare că mesajul este de fapt unul fals, netrimis de MAI. În acest context, polițiștii îi anunță pe română că deși perioada sărbătorilor s-a încheiat deja de aproape o lună, infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing.

Vezi și: Românii își pot cumpăra utilaje agricole din fonduri europene. Ce condiții trebuie sa îndeplinească pentru a fi eligibili

Alertă de tentative de atac cibernetic”…….În cazul în care ați primit un astfel de e-mail vă reamintim că este un fals. Pentru a rămâne în siguranță în mediul online evitați să deschideți e-mail-uri de la necunoscuți ori atașamentele mesajelor. În niciun caz nu comunicați cu aceștia sau cu cei invocați în documente. Pentru îmbunătățirea securității conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi și aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi pași”, spune Poliția în mesaj.

Autoritățile au mai transmis că în perioada sărbătorilor de iarnă au existat multe acțiuni de acest gen, însă și acum, când sărbătorile au trecut, infractorii cibernetici continuă. Mulți români sunt vizați, motiv pentru care este nevoie de foarte multă prudență, în așa fel încât să nu se poată fura date personale importante, sau, de ce nu, chiar bani de pe cardurile de credit.

Atac cibernetic / Sursă foto: pexels.com
Atac cibernetic / Sursă foto: pexels.com

Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română astfel aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potențialele victime pot cădea mai ușor în capcană dacă nu respectă recomandările de securitate a datelor online. Verificați mereu sursa reală a mesajului. Evitați accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate. Nu furnizați date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail , mesaje sau social media. Nu uita că te poți antrena să verifici la timp tentativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro”, mai precizează Poliția Română.

Potrivit oamenilor legii, campania intitulată sugestiv „Siguranța online” a fost înființată cu scopul principal de a face populația de la nivel național să conștientizeze asupra situațiilor periculoase ce apar zi de zi. Campania de conștientizare a fost creată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor și își propune să aibă o continuitate și pe viitor.

Ai mai putea citi: România, campioană la ajutoare sociale! Numărul beneficiarilor a crescut cu 4.000 de persoane în doar o lună. Iată orașele fruntașe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult