- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție la medicamente! Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis alerte naționale pentru medicamente falsificate împotriva diabetului

23 Oct, 13:33 • Oprea Alina
Agenția Europeană a Medicamentului a emis alerte naționale cu privire la medicamentele care sunt falsificate și destinate diabeticilor. Acest medicament se administrează printr-o soluție injectabilă, iar alerta a fost raportată agențiilor naționale de sănătate!
Atenție la medicamente! Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis alerte naționale pentru medicamente falsificate împotriva diabetului

Agenția Europeană a Medicamentului, autoritățile sanitare au fost cele care au făcut descoperirea cestor stilouri care par a fi contrafăcute din cauza numerelor de serie care sunt inactive, mecanismul de administrare al acestui medicament fiind injectabil. Stilourile injectoare preumplute, conform analizelor efectuate, au veit din parte unor firme din Germania și Austria, însă nu s-au detectat vânzările acestora în farmacii legale, iar raportări de pacienți afectați de contrafacere nu au fost raportate.

Citește și: Guvernul scoate bani din Fondul de Rezervă pentru a rezolva criza medicamentelor din spitale! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Agenția Europeană a Medicamentului
Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului investighează cazul!

Raportul efectuat de Agenția Europeană a Medicamentului a depistat că stilourile preumplute Ozempic au numere de lor, coduri de bare 2D și numere de serie unice care pot fi urmărite în întreaga Uniune Europeană. Astfel, în momentul în care aceste coduri inactive au fost scanate, au fost declanșate alerte pentru presupusele falsuri, potrivit Antena 3.

Alertele au fost emise la nivel european, toți distribuitorii și toate unitățile fiind conștiente de acest pericol, mai ales pentru diabetici. Autoritățile snaitare naționale și europene șucrează împreună la investigarea acestui caz. Agenția Europeană a Medicamentului a emis raportări oficiale care arată diferențele dintre stilourile originale și cele contrafăcute, care pot fi observate în aspectul lor.

Pentru evitarea oricărei probleme de genul acesta, mai ales că repercusiunile pot fi destul de grave, este recomandată citirea prospectului care denotă dacă produsul este contrafăcut sau original, iar în caz de fals, să returneze produsul. Totuși, vânzarea acestui produs nu a fost detectată în nicio farmacie legală. Recomandarea EMA este de a cumpăra medicamente doar prin intermediul instituțiilor legale.

Autoritățile recomandă, în orice caz, să se consulte prospectul pentru a se asigura că nu este un produs contrafăcut, să nu se folosească stilouri preumplute Ozempic suspectate de a fi false și să se returneze produsul în cazul în care ar putea fi fals, deși vânzarea lui nu a fost detectată în farmacii în acest moment. În cele din urmă, EMA le omandă pacienților să cumpere medicamente online numai prin instituții legale.

Citește și: Criza de medicamente pentru boli cronice și alergii pune stăpânire pe România. Rafturile farmaciilor sunt goale. Măsurile luate de autorități