- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție! Până când se pot folosi banii de pe cardul de energie. Banii se vor pierde dacă nu se ține cont de data limită

27 Oct, 20:59 • Bumbeneci Diana
Până când trebuie folosiți banii de pe cardul de energie. Banii se pierd ulterior.
Atenție! Până când se pot folosi banii de pe cardul de energie. Banii se vor pierde dacă nu se ține cont de data limită

Românii care au nevoie de sprijin în perioada rece au primit, anul acesta, ajutor de la stat pentru a-și putea achita facturile la energie sau gaze. Banii de pe carduri se vor pierde dacă nu vor fi folosiți la o dată anume.

Suma rămasă pe card se pierde

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este de 1.400 lei și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

  • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Re reținut! Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Vezi și: Sprijin de urgență pentru români. APIA pune în joc 275 de milioane de lei până pe 31 decembrie

card energie
card energie

Cine sunt beneficiarii cardului de energie

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile:

  • pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reședința beneficiarului de sprijin.

Ce pot plăti românii cu cardul de energie

Românii pot achita facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Cum ajung banii la români

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poștal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Vezi și: Ajutor încălzire locuință 2023-2024. Cine sunt românii care pot primi sprijin în perioada sezonului rece

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult