- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ATENȚIE, români! Super-agenția care va controla toate companiile de stat va fi finanțată din amenzi! Klaus Iohannis a promulgat înființarea

28 Jun, 22:04 • Constantin Cristina
Președintele Klaus Iohannis a promulgat înființarea super-agenției care va controla toate companiile de stat din România, primind un buget de 0,1% din toate veniturile acestor firme.
ATENȚIE, români! Super-agenția care va controla toate companiile de stat va fi finanțată din amenzi! Klaus Iohannis a promulgat înființarea

Super-agenția care va controla toate companiile de stat a fost promulgată de către Klaus Iohannis. Proiectul de lege prevede că agenția va fi finanțată din amenzi și va avea un buget de 0,1% din veniturile tuturor acestor firme, a informat economedia.ro.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va fi sub controlul secretarului general al guvernului.

Citește și: Este oficial! Parlamentarii își iau adio de la pensiile speciale. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Potrivit sursei citate, anul trecut, doar 5 companii energetice controlate majoritar de statul român au cumulat venituri de 37 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde euro). 0,1% din această sumă ar însemna un buget de 37 de milioane de lei pentru AMEPIP de la numai 5 companii. În România există peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor arată că companiile controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele nouă luni din anul 2022. Extrapolat, asta ar însemna un venit de peste 100 de milioane de lei anual pentru AMEPIP. Spre comparație, Autoritatea de Reglementare în Energie a avut un buget de 166 milioane de lei în 2022.

ATENȚIE, români! Super-agenția care va controla toate companiile de stat va fi finanțată din amenzi! Klaus Iohannis a promulgat înființarea

AMEPIP va avea control absolut peste toate companiile de stat. De asemenea, vor putea fi dați afară cu ușurință administratorii unei companii cu capital de stat, indiferent dacă au mandate de patru ani, asta dacă nu își împlinesc cerințele de lucru.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

„În situația în care indicatorii cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP transmite autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”.

Mai mult, noua agenție se va finanța din amenzi și cu până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice.

„Veniturile proprii ale AMEPIP provin din amenzi și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui AMEPIP.”

Anterior, proiectul prevedea că veniturile provin din tarife, contribuții şi cote cuvenite AMEPIP pentru exercitarea atribuțiilor de reglementare, autorizare, supraveghere şi control. Acest amendament a fost depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL, UDMR și Minorităților.

AMEPIP poate amenda firmele dacă nu îndeplinesc cerințele de performanță. Acesta este un al amendament propus de deputații PNL Florin Roman, Cristina Trăilă, Călin Bota, Ioan Cupșa și Sorin Năcuță. De menționat este faptul că, o prevedere care a rămas nemodificată, și anume, că i-ar face pe funcționarii AMEPIP cei mai bine plătiți bugetari, a notat sursa citată.

Sindicatele mai spun că președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca și garant al Constituției, nu ar trebui să promulge o lege „care a fost adoptată în aceste condiții dubioase, fără respectarea unor proceduri și a unor valori considerate elementare în statele civilizate ale Uniiunii Europene”.

Alte articole: Ce notă a obținut președintele Klaus Iohannis la Bacalaureat. „A fost întotdeauna, în cei 4 ani, printre cei mai buni din clasă”