- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție șoferi! Valoarea punctului de amendă s-ar putea dubla începând de anul viitor

04 Nov, 12:04 • Cornel Ghimeșan
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă s-ar putea dubla începând de anul viitor, asta dacă politicienii nu decid înghețarea acestuia cât mai curând.
Atenție șoferi! Valoarea punctului de amendă s-ar putea dubla începând de anul viitor

Începând de anul viitor șoferii care încalcă regulile de circulație ar putea să plătească amenzi mult mai mari pentru că valoarea punctului de amendă ar putea să crească dacă Guvernul nu ia hotărârea înghețării acestuia până la finalul acestui an.

Citește și Codul Rutier 2022: Ce obligație vor avea șoferii cu privire la folosirea luminilor

Astfel, din 2023, șoferii care încalcă legea riscă să plătească dublu pentru nerespectarea acesteia.

Punctul de amendă ar putea să ajungă la 300 de lei

De la 1 ianuarie 2023 punctul de amendă ar putea crește de la 145 de lei, la valoarea de 300 de lei. Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Potrivit OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1202 din 18 decembrie 2021, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei. Însă, în lipsa unor modificări, această valoare urmează să expire la data de 31 decembrie 2022.

Astfel, majorarea punctului de amendă vine în contextul în care s-a anunțat creșterea salariului minim pe economie brut la valoarea de 3000 de lei.

Cei care sunt prinși pe picior greșit și sunt sancționați de polițiști trebuie să știe că amenda nu se plătește direct către agentul constatator pentru că se consideră mituire. De asemenea, ei trebuie să aibă în vedere faptul că neplata amenzii de circulație în termenul prevăzut de lege poate duce la executarea silită din partea instituțiilor statului.

Amenzile de circulație pot fi plătite în trei moduri și anume, cash, la o unitate a Trezoreriei statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda, cash la ghișeele Poștei Române și cu cardul, prin intermediul platformei ghiseul.ro, administrată de statul român sau prin intermediul aplicațiilor bancare.

De asemenea, legea prevede un termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal constatator, în care amenda poate fi plătită la 50% din cuantumul ei.

Citește și Și șoferii lenți riscă să fie amendați! Codul Rutier prevede sancțiuni pentru cei care conduc prea încet

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult