- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier 2022: Ce obligație vor avea șoferii cu privire la folosirea luminilor

19 Oct, 22:09 • Bocioacă Bianca
Codul Rutier vine cu schimbări în ceea ce privește folosirea luminilor autovehiculelor pe timpul zilei, și pe alte tipuri de drumuri, decât cele care erau prevăzute până acum.
Codul Rutier 2022: Ce obligație vor avea șoferii cu privire la folosirea luminilor

Conform noilor modificări din Codul Rutier, șoferilor le revine obligația de a folosi luminile de întâlnire sau luminilie pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale (DN), nu cum este prevăzut în prezent, doar pe drumuri naționale expres sau autostrăzi, confrom Profit.ro.

Proiectul legislativ a fost aprobat în comisiile de specialitate ale deputaților și trebuie să primească votul final în Parlament. În prezent, în țară, conducătorii autovehiculelor au obligația de a folosi luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, drumuri expres și pe cele naționale europene (E).

Citește și: Ambii părinți vor putea avea simultan concediu de creștere a copilului timp de 6 luni. Iată cum va fi posibil

Care este argumentul pentru noile modificări din Codul Rutier

Motivarea acestui proiect de lege este că tot mai multe state europene prevăd, în legislația privind circulația pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, ,pe orice tip de drum, pentru reducerea semnificativă a numărului de accidente.

Totodată, în motivarea proiectului se mai arată că, numărul de kilometri de autostrăzi și drumuri naționale europene este mult prea mic în raport cu numărul de drumuri existente în țară.

Conform noii formulări din Codul Rutier se vor stabili următoarele:

„În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naționale europene (E) și pe cele naționale (DN) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Citește și: În plină criză economică, ministrul Bode vrea să mărească salariile polițiștilor