- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au explodat prețurile la carburanți. Austriecii de la OMV și Petrom au cele mai mari tarife – marți, 24 ianuarie 2023

24 Jan, 10:15 • Stefan Simion
Benzinarii continuă să majoreze prețurile carburanților. Astfel, marți, 24 ianuarie, benzina și motorina au ajuns și mai scumpe. Lideri din acest punct de vedere sunt austriecii de la OMV - Petrom. 
Au explodat prețurile la carburanți. Austriecii de la OMV și Petrom au cele mai mari tarife - marți, 24 ianuarie 2023

În București, prețul litrului de benzină se apropie vertiginos de 7 lei, asta după ce la finalul anului trecut, tariful coborâse la sub 6 lei. Practic, din 2023, românii sunt nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar, o odată pe fondul scumpirilor, specifice, dar și din cauza faptului că executivul a retras compensarea celor 50 de bani/litru.

Astfel, marți, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, cea mai scumpă benzină se vinde în București, la pompele celor de la OMV. Prețul benzinei standard este de 6,68 lei/litru la austrieci. De asemenea, maghiarii de la MOL vând benzina cu 6,59 lei/litru, același preț pe care-l cer și austriecii de la Petrom.

De departe cea mai ieftină benzină se vinde la rușii de la Lukoil. Aceștia vând benzina standard cu 6,43 lei/litru. Prețurile la Lukoil pentru benzina standard nu trec de 6,48 lei/litru.

Și în cazul motorinei standard, OMV sunt campioni la prețuri, cu 7,80 lei/litru, urmat de Petrom, cu 7,72 și MOL, cu 7,71. Cele mai mici prețuri le au cei de la Lukoil (7,59 lei/litru cel mai mic preț, 7,62 cel mai mare). De asemenea, și Socar are prețuri mai mici, 7,64 lei/litru, respectiv Rompetrol, 7,67 lei/litru.

 

România, dependentă de importuri. OMV și Petrom, lideri în piață

 

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone, dintre care 5,9 milioane de tone motorină. Doar două treimi din carburantul necesar se produce în cele trei rafinării din țară, iar restul se importă.

Petrom e lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult