- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au revenit munții de gunoaie în Sectorul 1 al Capitalei, iar Clotilde Armand spune că situația e sub control: „Nu există acest pericol”

18 Oct, 13:24 • Claudia Simion
Au revenit munții de gunoaie în Sectorul 1 al Capitalei. Deși lucrurile sunt mai mult decât evidente, primarul Clotilde Armand se preface că nu observă.
Au revenit munții de gunoaie în Sectorul 1 al Capitalei, iar Clotilde Armand spune că situația e sub control: Nu există acest pericol

Încă din weekend străzile din Sectorul 1 al Capitalei s-au umplut de gunoaie, iar mai multe fotografii au ajuns în spațiul public. Calea Victoriei era, până nu de mult, una dintre cele mai frumoase străzi din inima Bucureștiului. Astăzi, însă, e plină de deșeuri.

Reapariția munților de gunoaie vine după ce compania de salubritate Romprest a anunțat Primăria Sectorului 1 că reduce frecvența salubrizării de pe 16 octombrie 2022 pentru că administrația locală nu ar fi achitat facturi de 10,5 milioane de lei pentru lunile iulie și august 2022.

foto – G4media

Romprest a spus că Primăria Sectorului 1 ar fi încălcat protocolul semnat anul trecut la precedenta criză a gunoaielor din Sectorul 1.

Clotilde Armand, însă, îi asigură pe locuitorii Sectorului 1 că totul este sub control. „Am asigurat cetățenii Sectorului 1 că nu se oprește serviciul de salubrizare și nu vor fi reduse frecvențele. Nu există pericolul să fie din nou gunoi pe străzi”, anunța primarul Sectorului 1 pe Facebook, cu o zi în urmă.

„La începutul săptămânii am anunțat că vom lansa ajutoare pentru cetățenii Sectorul 1 din banii economisiți de la compania de salubritate pentru măsuri privind eficiența energetică și criza energetică”, a adăugat Clotilde Armand.

Luni, Clotilde Armand a anunțat că Tribunalul Bucuresti a stabilit pentru 11 noiembrie primul termen în procesul de reziliere a contractului cu operatorul de salubritate Romprest.

Ce arată documentul Romprest

Notificarea este semnată de director executiv al companiei Romprest Service S.A.. Răzvan Duca Ghenoiu:

„Având în vedere:

– Contractul de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București nr.J071/5130.06.2008 și actele adiționale la acesta (Contractul, Contractul de delegare); Protocolul nr.1 din data de 21.08.2021, Protocolul nr.2 din data de 72.17.2021 și Addendurnul la Protocol nr. 2 din data de 20.05.202t:,

– Debite restante istorice în valoare de 95,410,39L lei, la care penalitățile contractuale calculate sunt în valoare de 47,482,011 lei, înregistrând Ia data prezentei 745 zile de întârziere de la data emiterii primei facturi restante, pentru perioada iulie 2020 – mai 2021;

– Debitele restante reprezentând facturile emise în valoare totală de 10.548.342,63 lei, pentru presetații curente din perioada 16.07 –1,5.08.2022, pentru care se înregistrează Ia dată prezentei depășiri ale termenelor de plata de peste 30 zile;

În urmă încălcării de către Sectorul 1 a clauzelor agreate între părți privind achitarea la termenele asumate a facturilor emise pentru prestațiile operatorului delegat în baza Anexelor parte integrantă din Addendumul din data de 20.05.2022 la Protocolul 2, prin neachitarea la termen a facturilor emise pentru prestațiile curente, în valoare totală de 10,548,342.63 1ei,

Va Notificăm prin prezența suspendarea aplicabilității Protocolului nr.2 din data de 12 noiembrie 2021 (și a Addendnmului din data de 20.05.2022Ia acesta) începând cu dată de 16.10.2022. În consecință, Părțile se repun în situația anterioară semnării protocolului din data de 27.08.2022, devenind incidentă reducerea cantității serviciilor prestate notificată prin adresa operatorului nr.2864 din dată de 22.06.2021. Romprest va presta programe de salubrizare stradală cu frecvente diminuate, începând cu data de 16.10.2022, ora 7.00. Programul de prestație diminuat va fi transmis în dată de 15.10.2022 către Poliția Locală Sector 1 – Direcția control urban.Operatorul delegat Romprest a respectat întocmai prevederile din protocolul semnat între părți, în interesul asigurării continuității serviciului.

Singură obligație în sarcina autorității contractante în Protocolul mai sus invocat a fost aceea a asigurării finanțării continue a serviciului de către Sectorul 1, conform obligațiilor sale legale, prin achitarea la termenul asumat a facturilor emise pentru serviciile prestate în conformitate cu programele anexă la protocol. Or, Autoritatea contractantă a încălcat această singură obligație asumată, la dată prezentei înregistrându-se restante la plata facturilor curente aferente lunilor iulie și august 2022 în cuantum de peste 10,5 milioane de lei, facturi care au termenul de scadență depășit cu peste 30 zile, depășind cu mult cele 5 zile asumate de către Sectorul i prin Protocolul nr.2.

Așadar, motivul suspendării acestui Protocol este neîndeplinirea de către Autoritatea contractantă a obligațiilor asumate.

Pe perioada în care aceste circumstanțe, independente de voința operatorului, vor continuă să existe și vor produce efecte, Romprest nu poate fi făcut responsabil pentru orice nerespectare a vreunei obligații care îi revine în executarea contractului, culpa fiind integral în sarcina Autorității contractante, care nu înțelege să respecte obligațiile legale care ii revin privind organizarea și finanțarea serviciului, punând operatorul în imposibilitate de a își desfășura activitatea într-o manieră predictibilă și într-un cadru contractual coerent.”

Citește și Clotilde Armand vrea să acorde un „voucher anticriză” de 1.000 de lei fiecărui cetățean din Sectorul 1