- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

August vine cu vești bune pentru români! O zi liberă și o minivacanță se adaugă în calendarul 2023

02 Aug, 08:27 • Constantin Cristina
Angajații români vor beneficia, în această lună, de un nou liber și o minivacanță. Iată perioada în care se poate pleca în concediu.
August vine cu vești bune pentru români! O zi liberă și o minivacanță se adaugă în calendarul 2023

August vine cu vești bune pentru angajații români! Se adaugă în calendarul 2023 un liber legal, iar bugetarii vor avea o minivacanță, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Urmează o nouă minivacanță pentru români! Când se vor bucura toți angajații de zile libere plătite

Este vorba de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului” care aduce zile libere pentru salariați. Sărbătoarea se serbează pe 15 august, care va cădea într-o zi de marți, anul acesta. În cazul acestei sărbători, Guvernul a decis să facă punte în luna august, de Sfânta Maria.

August vine cu vești bune pentru români! O zi liberă și o minivacanță se adaugă în calendarul 2023

Așadar, cei care se vor bucura pe deplin de această minivacanță de patru zile sunt bugetarii. De asemenea, chiar și angajații de la privat vor beneficia de o zi liberă, mai precis pe 15 august. Cei care doresc, își pot lua o zi de concediu pe 14 august, astfel să se bucure de 4 zile libere.

minivacanță
minivacanță

Conform Codului muncii, actul normativ care stabilește liberele legale nelucrătoare din România, Adormirea Maicii Domnului este o zi liberă pentru lucrătorii din mediul public și cel privat.

Bugetarii vor fi nevoiți să recupereze ziua liberă suplimentară până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă. Excepțiile în această situație sunt salariații din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității, care nu-și pot lua liber pe 15 august.

Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Alte articole: Zile libere 2023. Când va fi următoarea minivacanță și cum își pot prelungi românii concediul de odihnă