- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zile libere 2023. Când va fi următoarea minivacanță și cum își pot prelungi românii concediul de odihnă

27 Jun, 21:53 • Bocioacă Bianca
În calendarul pentru 2023 apar 15 zile libere legale pentru angajați, dintre care trei pică în weekend și 12 în timpul săptămânii.
Zile libere 2023. Când va fi următoarea minivacanță și cum își pot prelungi românii concediul de odihnă

Zile libere 2023. 10 zile libere legale dintre cele 15 s-au epuizat deja, așa că mai rămân 5. Următoarea zi liberă legală este în data de 15 august, atunci când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului. Pentru că aveastă zi cade marți, Guvernul a decis ca și luni, 14 august, să fie liberă pentru angajații la stat, pentru a se face punte cu weekendul. Astfel, aceștia vor beneficia de o minivacanță de patru zile, potrivit romaniatv.net.

Când va fi următoarea minivacanță în 2023

Citește și: Motivul pentru care românii aleg Bulgaria! Cât mai costă un minivacanță all inclusiv în țara vecină

După aceea, urmează o minivacanță de Sfântul Andrei, iar, mai apoi, cea de Ziua Națională, care sunt legate de weekend și prima și a doua zi de Crăciun, care urmează după un weekend.

De ce zile libere mai beneficiază angajații anul acesta:

  • 14 august – luni – doar pentru bugetari;
  • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul;
  • 26 decembrie – marți – Crăciunul.

Însă, există și persoane care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, conform Codului muncii: cele din unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Citește și: Locul de muncă aflat în topurile din România! Salariu de 1.900 de euro, bonusuri de performanță și zile libere plătite în plus

Acestor salariați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu dau liber în sărbătorile legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă amendarea de către inspectorii muncii.