- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Unirii A8, noi vești. Acordul de Mediu pentru secțiunea Târgu-Neamț-Iași-Ungheni a fost amânat pentru Februarie 2024!

11 Nov, 18:28 • Oprea Alina
Autostrada Unirii A8 a primit verdictul pentru secțiunea Târgu-Neamț-Iași-Ungheni! Ministerul Transportului a făcut declarații cu privire la Acordul de Mediu, care a fost amânat!
Autostrada Unirii A8, noi vești. Acordul de Mediu pentru secțiunea Târgu-Neamț-Iași-Ungheni a fost amânat pentru Februarie 2024!

Până la sfârșitul anului, ar trebui ca un singur lot din cele șase secțiuni de munte de pe Autostrada Unirii A8 să fie scos la licitație, deși Ministrul Transporturilor promisese că toți cei 160 de km vor fi scoși la licitație, acest fapt fiind susținut de Asociația Civică “Împreună pentru Autostrada A8”.

Fondatorul Asociației este Ionel Apostol, iar acesta arătat că, în cursul zilei de vineri, 10 Noiembrie, la ședința de progres, oficialii Companiei de Drumuri (CNAIR) au transmis că doar un segment de 25-30 de kilometri din întreaga secțiune Miercurea Nirajului-Leghin (159 km.) ar urma să fie lansat în licitație pentru proiectare și execuție. Cea mai întârziată secțiune, anume Târgu-Neamț – Iași, Acordul de Mediu va fi obținut abia în luna Februarie a anului 2024.

“Astăzi (n.r. vineri 10 noiembrie) a avut loc o nouă ședință de prezentare a stadiului proiectelor de infrastructură mare din Regiunea Moldova. CNAIR continua să aibă prostul obicei de a fixa aceste ședințe la ora 8 dimineața. Prezenta la ședința de astăzi a fost foarte redusă .Unii au lipsit motivat ,probabil erau în trafic spre școală sau serviciu ,iar alții nemotivat ,din comoditate. Așadar, situația principalelor proiecte se prezintă astfel :

– A8 Pașcani -Ungheni. Consitrans ,firma care execută Studiul de fezabilitate și proiectarea pe acest tronson, a amânat încă o dată termenul de obținere a acordului de mediu. Noul termen asumat este sfârșitul lunii februarie 2024 . CNAIR și MT, tac !

-A8 tronsonul ll, zona montană Leghin – Miercurea Nirajului, 159 km. Se așteaptă ca în următoarea perioadă Guvernul sa aprobe indicatorii tehnico- economici. De la: “până la sfârșitul acestui an se va scoate la licitație întreg tronsonul montan ,159 km, s-a ajuns la : “până la sfârșitul acestui an este posibil sa fie scos la licitație un segment de 25-30 km”. Așa domnilor ,fiți realiști.

Autostrada A8
Autostrada A8

Deși se discuta mult și prost , tronsonul montan nu are asigurată finanțarea. Probabil același motiv, lipsa banilor, ține blocat și tronsonul Pașcani -Iasi-Ungheni. Unii mai spun și că , PSD-ul local, prin influența pe care o are la Ministerul Transporturilor ar bloca intenționat acest tronson ca să nu treacă drept realizare a prietenilor liberali aflați momentan la conducerea CJ (n.r CJ Iași). Îi cred în stare ,sunt suficient de cinici !”, arată comunicatul de către Asociație, potrivit Economedia. 

Citește mai multe despre: Autostrada A8, șanse minime de a fi executată la termen! CNAIR a depășit trei termene la momentul actual!

Date oficiale pentru Autostrada A8

Nurol a fost desemnat ca fiind câștigător pentru Lotul 1 PNRR Târgu Mureș – Miercurea Nirajului. Se dau la dispoziție 10 zile pentru depunerea contestațiilor, acestea calculându-se din ziua următoare desemnării, expirând pe data de 16 Noiembrie. Astfel, ziua de 20 Noiembrie denotă dacă se va știi dacă se depun sau nu contestații la CNSC, fiind 8 oferte.

Pentru Lotul 3 PNRR Leghin – Târgu-Neamț, a fost semnat contractul cu UMB pe data de 20 Septembrie cu termen de proiectare și execuție 30 de luni.

Secțiunea de munte, Miercurea Nirajului – Loghin, de la km 22 până la km 181, a fost publicat de către Ministerul Transporturilor Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru indicatorii tehnico-economici. Acesta are o investiție de 6 miliarde de euro și 54 de luni de termen pentru execuție. De asemenea, sunt 6 loturi, 265 structuri de artă și 47 de tuneluri. În documentație, există și denumirea de “drum expres”, conform celor notate de Economedia.

“Vom face în așa fel încât celelalte avize necesare, precum și Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, să se finalizeze cât mai repede, astfel încât să ne ținem de promisiunea de a avea licitația începută anul acesta.”, a declarat Secretarul de Stat, Ionel Scrioșteanu, conform sursei citate.

Citește mai multe despre: Umbrărescu a câștigat contractul pentru Autostrada A8. Afaceristul român a învins 4 companii străine