- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Unirii, legătura dintre Moldova și Transilvania, ar putea fi gata până în 2030. Urmează ani „decisivi” pentru proiect

08 Apr, 16:02 • Adrian Popovici
După cum estimează reprezentanţii asociaţiei civice pro-autostradă „Hai că se poate”, Autostrada Unirii (A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş) poate fi gata până la finalul anului 2030.
Autostrada Unirii, legătura dintre Moldova și Transilvania, ar putea fi gata până în 2030. Urmează ani „decisivi” pentru proiect

Autostrada A8, cunoscută publicului ca Autostrada Unirii, ar putea fi gata până în 2030, după cum explică reprezentanții asociației „Hai că se poate”. Aceștia au transmis recent faptul că dacă drumul Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş  nu va fi gata la timp, există posibilitatea declanșării unor  acțiuni de protest, transmite News.ro.

Activistul civic ieșean Irinel Bucur, membru fondator al Asociaţiei ”Hai că se poate”, a declarat recent într-o conferinţă de presă că Autostrada Unirii ar putea fi finalizată până în 2030, subliniind că este în continuare nevoie de presiune din partea societăţii civile pentru succesul proiectului.

„Sectorul montan de la Miercurea Nirajului până la Leghin putem spera să fie finalizat până în 2030, în timp ce Ungheni-Iaşi-Moţca trebuie să fie gata cel târziu în 2028. De asemenea, capetele autostrăzii sunt finanţate prin PNRR şi au ca termen de finalizare anul 2026. Punem presiune continuă şi ne vom coaliza cu toţii pentru a susţine proiectul”, după cum a declarat Irinel Bucur despre Autostrada Unirii.

Citește și: Autostrada Unirii A8 prinde contur. Se lansează licitația pentru primul lot de munte

Urmează 4 ani „decisivi” pentru Autostrada Unirii

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Cătălin Urtoi, anterior director al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) și în prezent membru al Consiliului de Administrație al CNIR, a subliniat că următorii patru ani sunt „decisivi” pentru proiectul A8.

„S-au făcut paşi în ultimii doi ani, dar ca să ne încadrăm în termenul prevăzut pentru finalizare, respectiv 2030, avem mult de muncă. Vor fi patru ani decisivi. Vor fi gata capetele finanţate prin PNRR şi sper să avem finalizate în aceşti patru ani două loturi din secţiunea montană. De asemenea, va trebui terminat până în 2028 şi tronsonul Moţca-Ungheni. Nu mai putem aştepta, iar dacă nu e gata la timp trebuie să plecăm cu toţii acasă”, a declarat reprezentantul CNIR despre Autostrada Unirii.

„A7 Ploieşti-Paşcani se construieşte în ritm alert, dar şi pentru A8 s-au făcut paşi consistenţi. S-a pus presiune, am fost şi eu pe traseul autostrăzii şi pot spune că Iaşiul va avea autostradă. Vrem ca termenele pentru realizarea proiectului să fie respectate. Sunt peste doi ani de când susţin acest proiect din postura de prefect şi îmi propun să fac aceleaşi demersuri indiferent de funcţia pe care o voi ocupa. Implicarea mea a fost posibilă, dar şi benefică în acelaşi timp, pentru că am avut deschidere la nivel guvernamental”, a explicat și preșeftul de Iași.

Citește și:Pas major pentru Autostrada Unirii. Cristian Pistol: „6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de construcție”