- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avantajele încălzirii globale în agricultură: România a început să testeze culturi de kaki, kiwi, rodie sau smochin

23 Jan, 20:40 • stefan.vlad
Avantajele încălzirii globale în agricultură. Schimbările climatice, cu efectele sale negative, aduc și oportunități economice. România a început să testeze culturi de kaki, kiwi, banana nordului, curmal chinezesc, rodie sau smochin.
Avantajele încălzirii globale în agricultură: România a început să testeze culturi de kaki, kiwi, rodie sau smochin

Avantajele încălzirii globale în agricultură. 18 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice făcute în România. Climatologii și meteorologii afirmă că e un nou indiciu concret care confirmă tendința schimbărilor climatice.

Citește și: Iarna cu temperaturi de peste 20 de grade dă peste cap agricultura. „Vremea influenţează negativ pomicultura, viticultura sau arbuştii ornamentali”

O asemenea oportunitate este apariția pe scară tot mai largă în România a culturilor de fructe exotice, pe care în trecut le găseam doar în zonele calde sau tropicale. Specialiștii români le numesc „specii pomicole noi”. Este vorba despre kaki, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc, rodia sau smochinul, potrivit unui reportaj realizat de Europa Liberă România.

Avantajele încălzirii globale în agricultură

Prof. dr. Florin Stănică, de la Facultatea de Horticultură a USAMV București și Președintele Societății Române a Horticultorilor, spune că facultatea sa are cercetări știintifice consistente și culturi experimentale pentru soiuri de kiwi, curmal chinezesc, sau pentru așa-numita banană a nordului. Acestea, spune el, sunt plante adaptate deja la climatul din România.

În ultimii ani, iernile sunt mult mai blânde. Sunt convins că pe măsura trecerii timpului, aceste plante vor ajunge să fie cultivate pe suprafețe tot mai mari”, spune Stănică.

De exemplu, curmalul chinezesc e o plantă cu mare potențial în România pentru că, potrivit specialiștilor, produce multe fructe, nu e o specie pretențioasă, poate fi cultivat pe soluri sărace și nu are nevoie de irigație.

De asemenea, kiwi e o plantă pentru care există mai multe soiuri selectate și omologate în România care pot fi cultivate, ca reper general, și în zonele în care sunt acum livezi de măr sau prun.

Bianca Ștefănoiu, ingineră la Pepiniera Periș, spune că în acest moment există deja plantații de fructe exotice în multe regiuni din România: „Pe fondul încălzirii vremii din România, oamenii au început în urmă cu câțiva ani să înființeze asemenea culturi. Zonele unde temperatura minimă nu coboară iarna sub -10, -15 grade se pretează la genul acesta de culturi.

Printre plantele care s-au aclimatizat natural sunt și soiuri ale pomului de kaki, originar din zona China, Coreea, Japonia. (Citește AICI mai multe detalii)