- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Iarna cu temperaturi de peste 20 de grade dă peste cap agricultura. „Vremea influenţează negativ pomicultura, viticultura sau arbuştii ornamentali”

18 Jan, 15:54 • Cornel Ghimeșan
Această iarnă cu totul aparte poate da peste cap total agricultura. Cum vor fi afectate producțiile agricole de anul acesta de temperaturile de peste 20 de grade?
Iarna cu temperaturi de peste 20 de grade dă peste cap agricultura.  „Vremea influenţează negativ pomicultura, viticultura sau arbuştii ornamentali”

Iarna atipică ar putea să dea peste cap agricultura românească. Conform specialiștilor din sectorul agricol, fluctuațiile foarte mari și bruște de temperatură ar putea pune în pericol producțiile de anul acesta. Totuși, până acum a fost vorba doar despre temperaturi ridicate, dacă vremea rămâne pe același trend ar putea fi afectat acest sector?

Alte articole: Lovitură pentru fermieri! Până la finalul anului riscă să piardă miliarde de euro! Suma colosală pe care n-au reușit să o cheltuiască din fondurile UE

Anul agricol 2023 ar putea fi unul productiv dacă sunt respectate o serie de reguli, în contextul în care am avut parte de, poate, cea mai călduroasă iarnă din istorie, spun specialiştii în agricultură consultaţi de „Ziarul de Iași”.

Ce sectoare din agricultură vor fi afectate de temperaturile mari

Culturile de toamnă pot fi chiar avantajate de vremea din această iarnă, conform inginerului Ioan Puiu, titularul disciplinei de fitotehnie (tehnologii de cultură a plantelor) de la Facultatea de Agricultură a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV). Aceleși lucru nu se poate spune, însă, despre pomii fructiferi, despre sectorul viticol sau cel al arbuștilor ornamentali, pentru că aceste categorii sunt expuse pericolului de a înmuguri prematur.

Agricultura afectată de temperaturile mari
Agricultura afectată de temperaturile mari

„Nu este grav deoarece în toamnă am avut secetă şi cerealele au răsărit greu şi mulţi fermieri s-au plâns că au intrat nefericit în primele stagii de iarnă. Nu erau răsărite 100%. Însă vremea de acum e un semn bun: au fost ajutate de vremea bună, însă dacă aceasta ţine mult poate fi afectat procesul de călire al cerealelor, dar nu influenţează atât de negativ cum este afectată pomicultura, viticultura sau arbuştii ornamentali”, a explicat Ioan Puiu.

Profesorul Ioan Puiu a subliniat că și grâul și orzul sunt expuse unui risc major, respectiv al bolilor precum făinarea sau pătarea frunzelor. Acestea pot apărea la temperaturi mai mari de 7-9 grade.

Situația este una delicată și complicată din cauza faptului că nu se poate interveni cu tratamente dat fiind că solul este prea moale. Totuși există și un unghi pozitiv al situației și anume acela că în multe regiuni ale țării au fost înregistrate, în această perioadă, ploi chiar și de peste 100 de litri pe metru pătrat. Avantajul este că acestea au venit treptat, pe parcursul mai multor zile, astfel având șansa de a se infiltra foarte bine în sol.

Citește și: Lovitura uriașă pe care a primit-o un român. S-a trezit cu gazul tăiat și cu o factură de 7000 de euro. „Copiii mei dorm în frig și se spală cu apă rece”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult