- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment de la ONU pentru întreaga omenire. Valurile intense de caniculă vor schimba modul de trai. „Necazurile nu s-au terminat”

18 Jul, 17:32 • Bumbeneci Diana
ONU avertizează că planeta se va confrunta cu valuri mai intense de caniculă. Oamenii sunt sfătuiți să-și facă propriul plan de luptă.
Avertisment de la ONU pentru întreaga omenire. Valurile intense de caniculă vor schimba modul de trai. „Necazurile nu s-au terminat”

ONU a transmis marţi că omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă. Ce este mai rău abia a început și nu pare să se termine prea curând.

ONU, avertisment cu privire la valurile de caniculă

Gazele cu efect de seră care captează căldura sunt la originea schimbărilor climatice ONU a transmis marţi că omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă şi le-a recomandat cetăţenilor să-şi elaboreze propriul „plan de luptă” pentru a înfrunta aceste temperaturi extreme diurne, dar şi nocturne, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Astfel de fenomene vor continua să se intensifice, iar omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri de caniculă mai intense. Fenomenul El Nino, confirmat recent, va amplifica apariţia şi intensitatea valurilor de cădură extremă”, a declarat John Nairn, expert în cadrul Organizaţiei Meteorologie Mondiale (OMM), un organism ONU, cu prilejul unei conferinţe de presă susţinute la Geneva.

În America de Nord, Asia, Africa de Nord şi în bazinul mediteraneean, temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius mai multe zile în această săptămână.

„Unul dintre fenomenele notabile pe care le-am observat este că numărul valurilor de caniculă simultane în emisfera nordică a crescut de şase ori începând din anii 1980. Această tendinţă nu prezintă niciun semn de diminuare”, a arătat Nairn.

Mi-e teamă aşadar că necazurile nu s-au terminat”, a adăugat el, subliniind că „este responsabilitatea fiecăruia să-şi facă un plan de luptă împotriva căldurii extreme”.

Avertisment ONU caniculă
Avertisment ONU caniculă

Gazele cu efect de seră care captează căldura sunt la originea schimbărilor climatice. Conform specialiștilor, gazele cu efect de seră care captează căldura sunt la originea schimbărilor climatice. Gaze precum dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot joacă un rol crucial în a împiedica o parte din razele soarelui să fie reflectate înapoi în spaţiu.

Când acest ciclu este echilibrat, menţine planeta la o temperatură suportabilă. Însă prezenţa unei cantităţi nesustenabile de gaze cu efect de seră în atmosferă semnifică captarea unei cantităţi mai mari de căldură, ceea ce creează nu doar încălzirea globală, ci şi alte anomalii climatice. În timp ce mercurul termometrelor înregistrează record după record, OMM aminteşte comunităţii internaţionale să nu-şi concentreze atenţia exclusiv asupra temperaturilor maximale.

În realitate, temperatura nocturnă prezintă cel mai mare risc pentru sănătate, în special pentru populaţiile vulnerabile”, a explicat Nairn.

Conform explicațiilor oferite de Panu Saaristo, din cadrul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), copiii, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni cronice prezintă cel mai ridicat risc, conform Reuters.

„Peste 60.000 de europeni au murit din cauza valurilor de caniculă de anul trecut, potrivit experţilor, în ciuda unui sistem de alertare printre cele mai bune din lume. În Italia, IFRC le telefonează vârstnicilor pentru a le verifica starea de sănătate, oferă apă de băut în Grecia şi creează adăposturi pentru cetăţenii afectaţi de incendiile de vegetaţie din insula spaniolă La Palma”, a mai spus Saaristo, potrivit Reuters.
Vezi și: Aproape că nu îți vine să crezi! Locul din România în care două feluri de mâncare costă 15 lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult