- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment de ultimă oră pentru toți românii care au card Revolut și cont de Facebook

24 May, 13:48 • Bumbeneci Diana
Românii care dețin un cont Revolut, dar și un cont de Facebook primesc un nou avertisment din partea autorităților. Se raportează un risc mare de înșelătorie.
Avertisment de ultimă oră pentru toți românii care au card Revolut și cont de Facebook

În Spațiul Economic European (SEE), în cea de-a doua parte a anului 2023 s-a descoperit faptul că 77% dintre cazurile de scam raportate de clienții Revolut au fost produse de o serie de înșelătorii realizate cu ajutorul platformelor de social media, cele mai utilizate dintre acestea fiind Facebook și Instagram. În România, tot în aceeași perioadă analizată, 56% dintre scam-urile raportate ca fiind generate în social media au avut ca sursă inițială platformele Meta și au reprezentat 62% din sumele totale pierdute de utilizatori.

Alertă pentru utilizatorii Revolut

În acest context, autoritățile naționale implicate în procesul de consultare pentru stabilirea viitoarelor reguli privind detectarea și prevenirea fraudelor în statele membre UE (Payment Services Regulation – PSR) ar trebui să finalizeze pozițiile cu privire la aceste prevederi legale până în iunie 2024, anunță România TV.

Pe marginea problemelor identificate, Revolut face apel la UE și la autoritățile naționale să ia atitudine față de fenomenul în creștere al scam-urilor inițiate și răspândite prin platformele de social media, dat fiind că 77% din totalul cazurilor de scam-uri raportate de utilizatorii Revolut din Spațiul Economic European (SEE) au avut ca origine aceste platforme.

Revolut
Revolut

Revolut apelează de urgență la specialiștii din domeniu de pe plan național din țările unde activează, inclusiv România, pentru a ajuta la limitarea fenomenului scam-urilor și cu precădere a celor care sunt generate din social media. Banca a cerut ca autoritățile să nu se concentreze doar asupra fraudelor de impersonare a personalului bancar, în condițiile în care, la nivelul anului 2023, datele interne Revolut au arătat că scam-urile cu impersonare au reprezentat doar 4% din totalul fraudelor autorizate de clienți.

„Susținem propunerea Comisiei Europene de a îmbunătăți măsurile de prevenire a fraudelor online care vizează serviciile bancare. Revolut folosește deja mecanisme de protecție robuste și controale sofisticate de prevenire a fraudelor care analizează lunar peste o jumătate de miliard de tranzacții pentru milioanele de clienți din toată lumea. Clienții sunt alertați de fiecare dată când aceste sisteme suspectează că o tranzacție este făcută ca urmare a unui scam. Totuși, băncile nu pot fi considerate singura linie de apărare în fața fraudelor cu autorizare. Datele noastre arată că trebuie să se facă mai multe eforturi de către mai mulți jucători din piață, cum ar fi și platformele de social media, mai ales cele deținute de Meta, care sunt adevărate focare de scam-uri.

Dacă ne propunem să abordăm într-o manieră integrată și pe tot lanțul de propagare aceste fraude și scam-uri, trebuie să analizăm fiecare etapă în parte. De aceea, lansăm un apel către Uniunea Europeană și către statele membre să ajute companiile mari din tehnologie să detecteze și să elimine chiar de la sursă conținuturile periculoase pentru consumatori, aplicând mecanismele și instrumentele potrivite”, a declarat Woody Malouf, Directorul Departamentului FinCrime Revolut.

Revolut scam
Revolut scam

Revolut a mai transmis că sunt două tipuri de scam-uri care s-au răspândit mai ales prin intermediul social media, în SEE:

• Scam-urile de investiții, prin care escrocii atrag victimele cu promisiunea îmbogățirii peste noapte în schimbul investirii unor sume importante. Deși au reprezentat doar 12% dintre cazurile de fraudă autorizată înregistrate de banca digitală anul trecut, aceste scam-uri de investiții au generat 61% din suma totală pierdută de utilizatori.

• Scam-urile de cumpărături, unde clienții au fost păcăliți să plătească pentru produse sau servicii care nu existau sau care nu aveau caracteristicile prezentate în reclamele și mesajele de promovare din social media. Această categorie de scam-uri a reprezentat 18% din sumele pierdute de utilizatori și a fost tipologia de fraudă cu cea mai mare răspândire. Cele mai multe cazuri au provenit din marketplace-uri cu controale limitate sau stimulente pentru a-și controla riscul.

Pe teritoriul țării noastre, Revolut a mai ajuns la concluzia că există situații identice altor piețe din Europa. Conform ultimelor verificări, anul trecut, 84% dintre scam-uri au avut ca punct de pornire platformele de social media, iar platformele deținute de Meta au generat 56% dintre cazurile de scam-uri înregistrate în rândul utilizatorilor de pe plan local.

„Autoritățile din România au acum șansa ca alături de colegii din restul statelor membre să propună modificări legislative care să le ceară marilor jucători din domeniul tech să se implice în lupta antifraudă, în Uniunea Europeană. Sperăm ca viitoarele obligații legale și măsurile financiare motivante care se pregătesc la nivelul uniunii să determine companiile din Big Tech să contribuie la reducerea numărului de fraude cu autorizare (APP fraud) în UE”, a mai adăugat reprezentantul Revolut.

Citește azi și: Fonduri nerambursabile de 50.000 de euro pentru fiecare român. Cum poți primi banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult